Posebna kvaliteta pokreta

Plesni ansambl Fronesis, Zagreb: More, kor. Jasna Čižmek Tarbuk (na Sceni Travno ZKL-a)

 • Plesni ansambl Fronesis, Zagreb: More, kor. Jasna Čižmek Tarbuk
  Plesni ansambl Fronesis novo je ime na domaćoj plesnoj sceni. Osnivačica i voditeljica je Jasna Čižmek Tarbuk, koreografkinja poznata po osebujnom pristupu glazbi i pedagoginja Škole suvremenog plesa Ane Maletić. Ansambl okuplja osam mladih plesačica, djeluje na Sceni Travno, a njegov je specifičan pristup u usmjerenju na glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja klasične glazbe. Nakon niza plesnih predstava za djecu, More je njihova prva cjelovečernja predstava.

  Moru kao središnjoj temi ovdje se pristupa na nekoliko načina; ono je, u svojoj fluidnoj masi i moćnim mijenama ishodište kvaliteti pokreta i koreografiji. S druge strane, kroz pitanje što svakoj od izvođačica znači pojam more, nastao je niz kratkih sola s tekstom i pokretom koji čine centralni dio predstave.

  Značajan doseg ove predstave vrlo je lijepa kvaliteta pokreta koju koreografkinja uspijeva dobiti iz cijelog ansambla i to tijekom cijele predstave. Ta kvaliteta tečnog, organskog kretanja, s posebnom pažnjom na dovršenost pokreta, potpuno je sljubljena s ishodišnom temom. Na čisto tjelesnoj razini, ali i metaforičnoj.
  Plesni ansambl Fronesis, Zagreb: More, kor. Jasna Čižmek Tarbuk
  Koreografija se kreće jednostavnom dramaturgijom izmjene grupnih i solo sekvenci; u solima, očito rađenima kroz pomno istraživanje sa svakom plesačicom, koreografija izvlači maksimum potencijala iz svake od njih i pokazuje širinu autorskog pristupa. U grupnim sekvencama kreće se, pak, unutar očekivanog vokabulara i prostornih rješenja te povremeno upada u edukativni kod. Svakako valja istaknuti i izrazitu, promišljenu muzikalnost, kao i odabir zahtjevnog glazbenog predloška (Viktorija Čop, Vjekoslav Nježić i Giovanni Sollima).

  More ukazuje, u svojoj poetičnoj kvaliteti, muzikalnosti i intimnim djevojačkim iskazima na specifični stvaralački potencijal autorice, a fina i dinamična izvedba na opravdanost pokretanja novog ansambla na našoj sceni. More je ponovno na repertoaru Scene Travno 19. prosinca 2009. u 20 sati.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 10. prosinca 2009.


  koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk
  glazba: Viktorija Čop, Vjekoslav Nježić, Giovanni Sollima
  tekst: Rajko Bundalo i izvođači
  kostimografija i scena: Tatjana Zadražil Džida
  oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
  u izvedbi ansambla FRONESIS

  izvode: Petra Dubovečak, Darija Dujmović, Eleonora-Magdalena Vrdoljak, Martina Terezić, Janett Zoghby, Emerenciana Rebić, Mia Zalukar, Josipa Štulić

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji