Srednjoeuropska plesna razmjena

Beyond Front@, Zagreb, 22. do 25. svibnja 2010.: The Unknown, kor. Eva Duda

 • The Unknown, kor. Eva DudaTjedan suvremenog plesa nastoji kroz svoje posebne programe promovirati i umjetnike iz susjednih zemalja, Slovenije, Austrije i Mađarske, kao i podržati naše plesne umjetnike da se pokažu susjedima. Tako je, kao uvod u Tjedan suvremenog plesa, cijela subota 22. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru bila posvećena projektu Beyond Front@, međunarodnoj inicijativi u koju je uključen i Hrvatski institut za pokret i ples odnosno Tjedan suvremenog plesa. Dance Exploration Beyond Front@ radi na razvoju suvremenog plesa u specifičnim područjima sjeveroistočne Hrvatske, jugoistočne Austrije, sjeveroistočne Slovenije i zapadne Mađarske. Program radi na poticanju produkcije i na promociji suvremenog plesa na spomenutom prostoru kroz pet vrsta aktivnosti – izvedbe, mobiliziranje i približavanje publike, razgovori, istraživanje i stvaranje. Osim Hrvatskog instituta za pokret i ples (/TSP), projekt organiziraju slovenska Flota (Murska Sobota), mađarski cie Frenak (Budimpešta) te austrijski Dance Identity/D.ID (Pinkafeld) i OHO (Oberwart).

  Zahvaljujući tom projektu, zagrebačka publika imala je rijetku priliku vidjeti mađarski suvremeni ples, točnije predstavnicu te scene prema izboru najaktivnije mađarske organizacije na području suvremene izvedbene umjetnosti – TRAFO. Radi se o Evi Duda, prema službenoj najavi najproduktivnijoj tamošnjoj koreografkinji. Predstava The Unknown atmosferični je muško-ženski duet koji postavlja metafizička pitanja o odnosu s onostranim, uvodeći gledatelja u pomalo mističnu dimenziju. Isprva sinkronizirana koreografija potpuno odvojenih plesača, vrlo mekanih, nježnih i brzih pokreta, prelazi u duet s mnogo kontakata, te čestu i efektnu igru svjetlom s kojom plesači uspostavljaju ponekad zanimljive odnose. Zamjerka je prilično jednolična kompozicija koja bi bez podrške i igre rasvjetom izgledala kao niz sekvenci s plesnoga klasa. Ipak, treba pohvaliti precizne i tehnički vrlo dobre izvođače (Nora Palcso i Zoltan Katonka).

  The Unknown, kor. Eva DudaOsim Eve Dude, u okviru projekta na službenom će se programu TSP-a predstaviti i priznati slovenski koreograf Matjaž Farič (Flota). Riječ je o autoru dobro poznatom domaćoj publici, čije je posljednje pojavljivanje u Hrvatskoj bilo suradnja sa Studijem za suvremeni ples na predstavi Posvećenje proljeća, s čijom je članicom Anom Mrak Farič nastavio surađivati na predstavi Srh, zvuk na koži, koja će biti prikazana prvoga dana Tjedna suvremenog plesa u ZeKaeM-u.

  Osim izvedbi, sastavni je dio Beyond Front@ istraživanje, pa je tako publika mogla prisustvovati i Dance Communication Labu, akciji s ciljem kreiranja novih saznanja o plesačima i njihovu načinu rada kroz pružanje uvida u često skriveni svijet stvaranja plesne kompozicije. U ovom slučaju bio je to improvizacijski session plesača četiriju zemalja pod vodstvom Ive Hladnik, jedne od članica Improspekcija, uz glazbenike Marijanu Vukić i Tomislava Babića. Otvorene improvizacije ovog tipa do pojave projekta Improspekcije u tako organiziranom izdanju bile su nedostupne domaćoj publici, a radi se o potpuno uobičajenoj praksi na nekim razvijenijim plesnim scenama koje gledatelju pružaju dragocjen uvid u nastanak i razvoj plesnih ideja.

  Beyond Front@ pružila je priliku za nastup i najmlađoj generaciji domaćih plesača, učenicima Škole suvremenog plesa Ane Maletić, kroz izvedbu ulomka iz predstave Beta Matjaža Fariča, kao dijela nastavnog predmeta scenska praksa.

  Nadajmo se kako će ovaj projekt doista potaknuti, ako već i nije, još aktivniju razmjenu izvedbi i plesača među zemljama sudionicama, što prije svega podrazumijeva jaču promociju domaćeg plesa u inozemstvu.

  © Jelena Mihelčić, KULISA.eu, 24. svibnja 2010.

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji