Neka druga muškost

27. Tjedan suvremenog plesa: Les SlovaKs Dance Collective, Opening Night, kor. Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin Kilvady

  • Les SlovaKs Dance Collective, Opening Night, kor. Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin KilvadyLes SlovaKs je muška skupina bazirana u Belgiji, sastavljena od pet plesača porijeklom iz Slovačke, a najavljena kao otkriće sezone. Izvođači – Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin Kilvady, ujedno i koreografi predstave – redom su izvrsni plesači, s biografijama koje uključuju rad s Anne-Terese de Keersmaeker, Akramom Khanom, Wimom Vandekeybuosm i Sidi Larbi Cherkaouiem. U Opening Night udružili su se u čvrsto strukturiranom improvizacijskom sessionu u kojem kombiniraju suvremeni pokret i zajedničke korijene u slovačkom folkloru.

    Les SlovaKs nas dočekuju na sceni pozdravljajući publiku. Odjeveni su, gotovo skockani u hlače i košulje s raznim dodacima tipa pon-poni, marame, prsluci, a kako su tjelesno potpuno različiti i u startu silno simpatični, izgleda da nas pozivaju na ludu noćnu zabavu koja će se odviti u malom zavičajnom klubu, usred nekog neimenovanog velegrada.

    Predstavu otvaraju grleno pjevajući narodnu pjesmu, a onda kreću u prostor praćeni violinskom glazbom djelomično izvođenom uživo. Izvedba je sastavljena od raznih varijanta sola, dueta, grupnih dijelova, kao i povremenih kontakata te akrobatskih izazivanja. Zajednički im je nazivnik specifični pokret izuzetno lagane, naizgled ne-naporne kvalitete, razigran u prostoru i silno energičan. Iako ujedinjeni u stilu i pristupu pokretu, svaki plesač naglašava svoju osobnost gustim prometom gesti i uključivanjem privatnih tikova u pokret, čime ponekad dolaze do ruba klaunerije. Svako toliko, iz koda suvremenog plesa ulaze u folk improvizacije kao što je kolo ili momačko nadigravanja, kao i diskretnu komunikaciju s glazbenikom i međusobno. Jedan od važnih ključeva izvedbe jest violinistički solo, nakon kojeg plesači ponovno kreću u prostor. No, barem na prvoj izvedbi na festivalu, kao da nisu uspjeli ponovno dignuti energiju ili promijeniti situaciju, tako da je traženje kraja bilo negdje između njih i publike.

    Les SlovaKs Dance Collective, Opening Night, kor. Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin KilvadyOpening Night je šarmantna i zabavna predstava, koja svježinom i izravnošću izvedbe angažira gledatelja. Predstava je to nakon koje se svi osjećaju dobro. Možda je najzanimljiviji segment neuobičajena slika muškosti – razigrane i ležerne, bez ikakvih naznaka razmatranja muškosti koje grupa muških plesača na sceni automatski priziva. Les SlovaKs nisu momčad spremna za pobjedu, niti pobunjenici protiv slike uspješnog menadžera koji hara zapadnom Europom, niti ekipa koja propituje granice društveno prihvaćenog identiteta. Oni su dečki koji plešu, i koji se odlično zabavljaju plešući – zajedno.

    © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 27. svibnja 2010.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji