Neposredno i duhovito

28. tjedan suvremenog plesa, Zagreb i Rijeka, 24. svibnja – 2. lipnja 2011.: Protein Dance Company, LOL (Lots of Love), kor. Luca Silvestrini

 • Protein Dance Company, LOL (lots of love), kor. Luca Silvestrini

  U Zagrebačkom kazalištu mladih u sklopu Tjedna suvremenog plesa u petak i subotu, 28. i 29. svibnja, izvedena je predstava LOL britanske skupine suvremenog plesa Protein Dance co. Nakon osnivanja 1997. grupa je praizvela niz predstava koje odražavaju različite aspekte suvremenog društvenog života. Trenutno su rezidencijalna grupa u Greenwich Danceu.

  Ova predstava pripremljena je na specifičan način: grupa je uključila publiku u njezino stvaranje prije početka same izrade. Naime, pozvali su putem internetskog istraživanja publiku da doprinese svojim iskustvima, stavovima i razmišljanjima o socijalnim vezama i elektroničkoj komunikaciji te dobivene podatke ugradili u vitalni dio produkcije. Predstava stoga odiše neposrednošću i duhovitošću.
  Protein Dance Company, LOL (lots of love), kor. Luca Silvestrini
  Odmaknete li se korak od onog što svaki dan pišete u e-mailu, naglasite li sve nasmiješene znakove, točke, cyber-kratice, odjednom sve postane uvrnuto i smiješno, no ispod duhovitih situacija nalaze se ranjeni, zbunjeni, naporni, duhoviti – ukratko ljudi svih mogućih osobina, vrlina i slabosti. Kratke elektroničke poruke ubrzavaju komunikaciju, ali i ostavljaju mjesta za nesporazume, sumnje i greške u komunikaciji. Tako pratimo doživljaje nekoliko likova koje plesači donose sa zaista visokim stupnjem glumačkog umijeća. Lakoća kojom prelaze iz govora u pokret, ili izvode oboje u isti mah, te uvjerljivost tumačenja uloga svakako je posljedica glasovite britanske tradicije glume.

  Koreografske sekvence podcrtavaju doživljaj, a suvremena plesna tehnika, koja spaja plesače suvremene i klasične naobrazbe, omogućava slobodno bestežinsko kretanje i vladanje prostorom. Tako još više do izražaja dolazi sloboda nove generacije i lakoća kojom mogu ući u tuđe živote, ali i izložiti vlastiti život nametanju drugih. Ispod svega ostaje samo žudnja, želja da budemo voljeni i podijelimo svoje osjećaje s drugima. Koliko je to moguće ostvariti putem gomile žica, a da pri tom ne ostanemo osamljeni, otvoreno je pitanje koje nam plesači sugeriraju.

  Predstava je izazvala pravo ushićenje najvećim dijelom mlade publike, a čitka dramaturška linija omogućila je neposredno razumijevanje teme i užitak u praćenju ove dinamične i zabavne predstave.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNASCENA.hr, 7. lipnja 2011.

kritike i eseji