Jake mlade snage

28. tjedan suvremenog plesa, Zagreb i Rijeka, 24. svibnja – 2. lipnja 2011.: Produkcija Škole za suvremeni ples i balet Donja Vežica, Škole suvremenog plesa Ane Maletić i Plesne skupine Flashdance

 • Putovanje, kor. Ira Bičanić

  Već 28 festivalskih godina zaredom poklonici suvremenog plesa imaju sjajnu priliku uvida u nove tendencije. Toj već respektabilnoj brojci festivalskog kontinuiteta, valja dodati i možda manje primjetnu činjenicu da se utemeljiteljica i selektorica Tjedna Mirna Žagar okrenula i prema onima koji u našoj sredini obrazuju mlade plesne umjetnike. Škola suvremenog plesa Ane Maletić već četvrtu godinu sudjeluje na Tjednu suvremenog plesa kroz poseban oblik suradnje s Hrvatskim institutom za pokret i ples. Učenici završnih razreda surađuju u produkciji plesnih predstava koje nastaju s inozemnim koreografima te na taj način stječu neophodnu profesionalnu scensku praksu.

  Tijekom proteklih godina surađivali su s Marthom Carter, Robertom Hyltonom i Matijažem Faričem. Ovogodišnju produkciju oblikovala je Helen Walkley (u suradnji s učenicama) pod nazivom Map Of My Heart uz asistenciju nastavnica Nataše Jurišić i Hilari Strugar te odličnu glazbenu suradnju s korepetitorima Škole, Ladom Menac (klavir) i Stanislavom Muškinja (udaraljke). Map Of My Heart petnaestominutno je djelo izuzetne koreografske pročišćenosti, specifične metaforičnosti koja iz jednostavnosti situacija kroz smisao za detalje stvara novu dimenziju doživljaja. Sceni prepunoj zelenih jabuka pridružio se realizacijom kostima Davorin Klarić, stvorivši jedinstvenu sliku zelenih tonova.
  Priča o tijelu, kor. učenice 3a i b razreda i Sanja Josipović
  Prva izvedba održana je 1. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru, a repriza dan kasnije u Rijeci. Tendencija širenja Tjedna i na riječko područje bila je odlična prilika da se u jednom programu prikažu učenici Škole za suvremeni ples i balet Donja Vežica, učenice Škole suvremenog plesa Ane Maletić te članovi plesne skupine Flashdance (urbani stilovi).

  Program riječke Škole, naslovljen Priča o tijelu, oblikovala je Sanja Josipović u suradnji s učenicama trećih razreda suvremenog plesnog odjela na odlične glazbene predloške Cageova prepariranog klavira. Iako uz ponešto preozbiljan koreografski pristup za predstavljeni uzrast, Sanja Josipović šalje jasnu poruku da u Rijeci stasa nova škola suvremenog plesnog izraza. U nastavku programa izveden je program zagrebačke Škole, u kome je, uz prije navedenu koreografiju Helen Walkeley, predstavljena odlična mlada solistica Lucija Božićević (s prvonagrađenom koreografijom Adrijane Barbarić-Pevek prikazanom na ovogodišnjem Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa) te grupna koreografija Putovanje Ire Bičanić, koja na originalan način priče o putovanju spaja različite uzraste mladih plesača. U nastavku programa predstavili su se plesači urbanih plesnih stilova iz skupine Flashdance, koji su svojim nastupom ocrtali specifičnost plesnih interesa mladih ljudi.

  Iako pred nedovoljno publike (nastup je bio u podne!?), izvrsnost mladih plesača i njihovih pedagoga/koreografa jasno govori o tradiciji suvremene plesne scene i plesne pedagogije u Hrvatskoj te o neprekinutoj polustoljetnoj tradiciji odgoja i obrazovanja temeljenoj na europskom modernom plesu.

  © Jasmina Zagrajski Vukelić, PLESNASCENA.hr, 14. lipnja 2011.

kritike i eseji