Kad bebe španciraju

Baja Buf; produkcija: VRUM i Špancirfest, Varaždin

 • Baja Buf; produkcija: VRUM i Špancirfest

  U okviru varaždinskog Špancirfesta, odnosno unutar programa objedinjenog pod naslovom Kreativfest dogodila se neobična premijera. Zapravo, svakodnevno se događala Baja Buf - predstava i igra za bebe od 12 do 20 mjeseci. Sanja i Till Frühwald, plesačica suvremenog plesa i glumac, bračni i umjetnički par, već su godinu dana i – mladi roditelji. To znači da svakodnevno imaju pred sobom malo, čisto biće koje, pred njima, polako otkriva svoje tijelo i prostor, koje se kreće uistinu – prirodno.

  To ih je potaklo na neobičan projekt u kojemu je četvero profesionalnih izvođača (uz bračni par Frühwald, tu su još mladi umjetnici: plesačica Asher O'Gorman i glumac Raphael Nicholas) posvećeno grupi od osmero djece. Riječ je o uzrastu koji je tek prohodao ili radi na tome, dakle bori se sa silom težom, i pri savladavanju prostora često koristi pod, tj. strategije puzanja i slično. Mjesto radnje je mekani, bijeli šator, a roditelji i odrasli, smješteni uz rub, bitni su zbog same prisutnosti koja daje sigurnost i opušta bebe u njihovom istraživačkom poslu. I umjesto da imitiraju odrasle, djeca se ovdje nalaze u situaciji da vode priču. Izvođači ih slijede, mijenjajući male partnere i pritom pokušavaju otkriti što točniji impuls pokreta, poriv za artikulacijom.
  Baja Buf; produkcija: VRUM i Špancirfest
  To je, nesumnjivo i očito, bio priličan psihofizički napor, ali odrađen s velikim veseljem i ljubavlju. Glazba Damira Šimunovića je nježna poput zvončića i diskretno se izmjenjuje s tišinom. A mali ljudi se (kao aktivna publika!) u čudu, ili veselju, ili oprezu ili brizi ili… ogledaju u tim nepoznatim velikima, koji im se jednostavno pridruže ili ih onda malo ostave pa se odu igrati s nekim drugim. Istovremeno su i roditelji usredotočeni na te organske porive za kretanjem, iznenađujuće i svježe, uvijek drugačije i već sada očito – vrlo osobne u smislu karaktera.

  Naravno da je svaka izvedba drugačija; nakon one kojoj sam prisustvovala u nedjelju 21. kolovoza 2011. u 10 sati, i djeca i roditelji su izašli ispunjeno i vedro, i čini mi se, vrlo zainteresirano za ovakav, kreativni oblik rada.

  © Maja Đurinović, PLESNASCENA.hr, 27. kolovoza 2011.

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji