Prvi zadatak

12. Platforma.hr, Zagreb, 9. – 16. listopada 2011.: Tečaj komunikacije, kor. Adrijana Barbarić Pevek

 • Tečaj komunikacije, kor. Adrijana Barbarić Pevek

  U prostoru Zagrebačkog plesnog centra 13. listopada održana je premijerna izvedba predstave Tečaj komunikacije u koreografiji Adrijane Barbarić Pevek i izvedbi Ansambla Plesnog centra TALA (Ivana Parlov, Morena Halilović, Ana Fočić, Matea Hrustić, Mihael Britvec, Mario Vrbanec, Iva Richtermoc, Lana Šprajcer). Predstava je realizirana u sklopu NDA programa, jedne od mreža predstavljenih na ovogodišnjoj Platformi.

  Koreografkinja s grupom mladih plesačica i plesača razvija tridesetominutni slijed koji se od nulte točke (početnog mira) multipliciranjem razvija/razbija do razigrane i zaživljene plesne izvedbe. Temeljen na jasno definiranim tehničkim elementima, koje upotpunjuje korištenjem daha i razvojem dinamike, izvedba dobiva na punini dovodeći plesače u novo stanje duha i plesne izražajnosti. Komunikacija kao tema kroz formu tečaja metafora je njihova stvarnog druženja i suradnje u Plesnom centru TALA. U zadatku u kome se trebao dogoditi, za mlade plesače, novi oblik bavljenja pokretom, plesom i tijelom, koreografkinja poseže za tehničkim elementima kao formalnim i gradivnim tkivom. Tijela stavljena u drugačiji kontekst stila i radnog procesa počinju osjećati nove izazove. Razvojem dinamike pojedinca i grupe ostvarili su nove odnose i oblike međusobne komunikacije.
  Tečaj komunikacije, kor. Adrijana Barbarić Pevek
  Kako je toj grupi plesača to bio prvi takav zadatak (kako su rekli u razgovoru nakon predstave), važno je reći da su se izvrsno snašli u potpuno novom okruženju. Prema njihovu iskrenom zadovoljstvu po izvedbi, vjerujem da su se dobro zabavljali, otkrili nov način rada i pronašli novo nadahnuće.

  © Jasmina Zagrajski Vukelić, PLESNASCENA.hr, 18. listopada 2011.

  koreografkinja: Adrijana Barbarić Pevek
  izvođači: Ivana Parlov, Morena Halilović, Ana Fočić, Matea Hrustić, Mihael Britvec, Mario Vrbanac, Iva Richtermoc, Lana Šprajcer
  glazba: David Byrne
  dizajn rasvjete: Miljenko Bengez

kritike i eseji