Šarenilo, vedrina i jednorog

Plesna kompanija MASA, HIPP i ZPC: Ništa nije krivo , kor. Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić

 • Plesna kompanija MASA, HIPP i ZPC:<em> Ništa nije krivo</em> , kor. Aleksandra Mišić, Ognjen VučinićU produkciji plesne kompanije MASA, Hrvatskog instituta za pokret i ples te Zagrebačkog plesnog centra, u kojem je i izveden novi projekt Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića, nastala je plesna predstava za djecu (i sve ostale) Ništa nije krivo. Riječ je o vedrom i zaigranom djelu koje iznimnom pozitivnom energijom nosi mlada, šarena (kako po kostimu, tako i po baznoj tehnici plesanja od baleta do hip-hopa) grupa izvođača: Iva Richtermoc, Andrea Solomun, Ivana Kranjčec, Sara Ipša, Anis Habibović i Anteo Ukušić. (Uz njih je uvijek negdje i mekana, podatna igračka − jednorog.)

  Oni su kao u onoj staroj pjesmici „mi smo djeca vesela / rado bi se igrala / al' ne znamo što…“, a svatko ima neku svoju ideju, koja povuče još nekog ili sve ili ostane usamljena i neprihvaćena… Brzo i kompletno mijenjaju pažnju, tj. temu, bacaju se iz jedne situacije u drugu pa se onda poneki i vrate; mijenjaju grupe i načinju priče bez završetka…

  Pedagoški gledano, predstava je čitka a nenametljiva, s duhovito prezentiranom poantom o vrijednosti osobnog, neponovljivog šarma kao i prava na igru i ples svakog bića. A šteta je što u izmjeni plesnih i dramskih situacija, čak ni na kraju, koji zove na zajedničku proslavu − strogim formama i pedagoškim uputama usprkos, nije došlo do manifestacije one organske, djeci tako bliske, sreće kretanja, kao ni do prave prezentacije tjelesne vještine plesača, ono zbog čega je vjerojatno ova talentirana grupa izabrana na audiciji.

  Iz kreativne faze istraživanja materijala i rada na projektu autori su posložili zanimljiv i dinamičan mozaik koji je uspješno prošao ispit pred dječjom publikom (prisustvovala sam subotnjoj matineji na kojoj je bio velik broj roditelja s prilično malom djecom), ali kao živo kazališno tkanje nudi još puno prostora za izradu stvarno odlične predstave. 

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 5. ožujka 2012.

   

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji