A ovako ja plešem…

Platforma.hr, 29. travnja - 6. svibnja 2012.: iz programa Aerowaves – Ništa za tijelo (Nothing for Body), kor. Howool Baek; Dansateliers i Conny Janssen Danst: Duet za dva plesača (Duet for Two Dancers), kor. Tabea Martin • Svake se godine na Aerowaves prijavi veliki broj mladih koreografa i kompanija sa željom da se njihov rad uoči u širem Europskom kontekstu. Iz velikog broja prijava, komisija, sastavljena od 34 stručnjaka iz različitih europskih zemalja, izabire dvadeset radova što rezultira s deset izvedbi kao dio Resolution! festivala (the Place, London), a nakon tog formalnog dijela slijede gostovanja širom Europe. Ovogodišnja Platforma ugostila je dvije Aerowaves uspješnice, ali na tako malom uzorku  nemožemo govoriti o ovogodišnjoj selekciji Aerowavesa, medjutim ono što svakako možemo pohvaliti je kontekst u kojem su predstavljene.

  Prva izvedba  NOTHING for Body (NIŠTA za tijelo), mlade korejske koreografkinje Howoll Baek, koja je ujedno i izvodi, bavi se ukidanjem vizualne prepoznatljivosti tijela i pokreta kakve uobičajeno vidimo ili koristimo. Autorica svom kretanju zadaje prostor, smanjuje ga na najmanju moguću mjeru, raščlanjuje dijelove tijela, izdvajajući ih pokretom i potom te izdvojene ekstremitete animira repetativnim pokretima u nizu ponavljanja i izviranja iz različitih smjerova. To novo organičko tijelo smješteno je na sredinu scene crnog poda, autorica prigušuje svjetlo i dodaje glazbu (Matthias Erian) koja dodatno digitalizira i metronomski podcrtava pokrete.

  U razgovoru s publikom nakon izvedbe, Howoll Baek naglašava kako je željela ukinuti tijelo i tjelesnost i pokret svesti tek na suho, bespolno, beztjelesno percipiranje, a novonastale organe u pokretu animirati na neki  organski način. Isto tako ističe frontalnu vizuru kao važnu komponentu u gledanju predstave iz koje se jedino može u potpunosti vidjeti pokret izveden do kraja. Upravo kao posljedicu toga publika je nesigurana u svojoj ocjeni radi li se o prilagodbi izvedbe sceni jer možda nisu vidjeli detalje koji su im bili namjenjeni ili je riječ o koreografiji koja je u nastajanju koristila video kao alat refleksije i kojoj je stvarni prostor izvedbe neki drugi mediji poput videa ili digitalne animacije.

  Drugu izvedbu Duet za dva plesača potpisuje koreografkinja Tabea Martin, a plešu je Ryan Djojokarso i Stefan Baier. Na prvu misao lako se može isčitati utjecaj nizozemske koreografsko-mimske strukture i korištenja koreografskih sekvenci sa spontanim šaljivim odmakom u tekst iskrenog sadržaja o vlastitoj nesavršenosti i upitnost onog što se radi.

  Međutim Tabea Martin koreografkinja je koja dolazi iz Švicarske ili kako sama kaže zemlje koja teži savršenom što Švicarsku čini pomalo savršeno dosadnom i možda je to jedan od razloga što je njezin koncept usmjeren ka propitivanju upravo te težnje ka savršenom i suočavanja sa strahom od neuspjeha, i taj svoj problem zadaje plesačima kao konceptualni okvir. U ovom duetu zadire se u identitet plesača zadanih određenom plesnom estetikom, vokabularom ili nekom generalnom idejom o tome što profesija plesača jest.

  Na samom početku plesači (i koreografkinja) staju pred mikrofon, pozdrave publiku izgovarajući svoje ime i u nastavku:  „.. a ovako ja plešem“ i  „... a ja plešem baš kao i on“, izvode sekvence skicirajući stereotipe i plesne tehnike koje se njeguju na školama za suvremeni ples: „ovo je lijepi pokret“, „ovo je religijski pokret“, „ovo je erotski pokret“, „ovo je popularan pokret“,...

  Ono što ne treba smetnuti s uma je da su plesači podatan mediji za koreografske koncepte, te ukoliko je riječ o educiranim plesačima, što u ovom slučaju Djojokarso i Baier jesu, onda je pitanje da li je to uistinu njihovo preispitivanje ili dobra izvedba što u tom slučaju koreografski koncept ostavlja ustvari bez odgovora na pitanje što znači biti koreograf.

  © Branka Cvjetičanin, PLESNASCENA.hr, 21. svibnja 2012.

  NOTHING for Body

  Koreografija/Izvedba/Choreography/Performer: Howool Baek
  Glazba/Live Music: Matthias Erian
  Dizajn svjetla/Light design: Jaesung Lee
  Koprodukcija/Co-production TANZ*HOTEL in Vienna
  Potpora/Support Korean Embassy in Zagreb. Predstava je selektirana kroz Aerowaves mrežu partnera.

  Duet za dva plesača
  Koreografija/Choreography: Tabea Martin
  Produkcija/Production: Dansateliers & Conny Jansen Danst
  Izvođači/Dancers: Ryan Djojokarso, Stefan Baier
  Glazba/Music: Igor Stravinsky
  Trajanje/Length: 25 minutes
  Fotografija/Photography: Leo van Velzen
  Zahvaljujemo/Thanks to: Amy Gale, Conny Jansen, Matthias Mooij, Pol Bierhoff. Predstava je selektirana kroz partnersku mrežu Aerowaves i Dans a Lille.

kritike i eseji