Susreti autora sa zadatkom

Platforma.hr, 29. travnja – 6. svibnja 2012.: TASK 2012.

 • Chain Reaction, kor. Ivančica Horvat (izvode Tamara Curić, Larica Navojec, Ivančica Horvat)

  Platforma.hr je ove godine upriličila drugo izdanje projekta TASK koji je zamijenio do prošle godine uobičajenu večer mladih koreografa poznatu kao Break a leg. Upućeniji već znaju kako se radi o specifičnoj metodi razmjene znanja između koreografa različitih generacija. Prva faza projekta odnosi se na afirmiranog koreografa (autora) koji putem publikacije TASK objavljuje neku vrstu uputa za kreiranje koreografije u sedam koraka, koji na neki način predstavljaju njegovu umjetničku poetiku. Bilo koji koreograf (reaktor) pozvan je zatim upotrijebiti taj set uputa i kreirati vlastitu koreografiju koja se prikazuje na festivalskom programu. Osim iskusnijih koreografa, na zadatak reagiraju i oni mladi (Break a leg reaktori). Valja istaknuti kako u procesu rada koreografi međusobno ne komuniciraju ni na koji drugi način, osim kroz objavljivanje odnosno čitanje zadataka. Ipak, mladim je koreografima na raspolaganju treća osoba u vidu mentora, prošlogodišnjih sudionika projekta. 
  Work (in') Duality, kor. i izvođačica Irena Tomašić
  Autor prvog zadatka ove godine bio je Milko Šparemblek, a na njega su reagirale Ena Ban te Ivančica Horvat, kreiravši dva međusobno vrlo različita tria. Ena Ban, break a leg reaktor, napravila je, uz mentorstvo Petre Hrašćanec, koreografiju Odnosno koju je, zajedno s Koraljkom Begović i Nikolom Sviračem, sama i izvela. Rezultat je niz tjelesno vrlo dinamičnih situacija, susreta i odnosa između troje likova, napravljen kao svojevrsna koreografska vježba uz vođenje računa o svim alatima koji su autoru na raspolaganju. Ivančicu Horvat je pak Šparemblek nadahnuo na koreografiju prigodnog naslova Chain Reaction koju izvodi zajedno s Tamarom Curić i Larisom Navojec. Rezultat je duhovit komad u kojem se ove tri zrele izvođačice međusobno neprestano nadmeću, suvereno vladajući scenom prepunom scenskih rekvizita. Chain Reaction je zaokružena minijatura o kompetitivnom, ali poticajnom odnosu izvođačica u situaciji ugrijavanja pred izvedbu.
  1+1 > 2, kor. Adrijana Barbarić Pevek (izvodi Anja Đurinović)Od garderobe do naklona, kor. i izvodi Tanja Kalčić
  Rajko Pavlić napisao je drugi zadatak, a na njega su reagirale Irena Tomašić i Adrijana Barbarić Pevek, i to dvama solima. Irena Tomašić je uz mentorstvo Ane Kreitmeyer osmislila rad naziva Work (in’) Duality, ona je nježna, puna mekih spiralnih linija, mantričnih ponavljanja i kružnih prostornih putanja, a osim scenske izvedbe, Pavlićeve su je upute nadahnule i za video Chaplinovske estetike. Zanimljivo, koreografija 1+1>2 Adrijane Barbarić Pevek s prethodnom koreografijom dijeli kružno oblikovan prostor i spiralne linije, koje su u ovom slučaju puno čistije, zahvaljujući zasigurno i plesačici, preciznoj Anji Đurinović. Adrijana Barbarić Pevek uspjela bi i bez po meni suvišnog dramskog teksta ostvariti željenu emociju.

  Matija Ferlin autor je trećeg zadatka na kojeg su reagirale Tanja Kalčić, uz mentorstvo Edvina Liverića, te Irena Mikec. Tanju Kalčić Ferlinove su upute potaknule na introspektivni solo Od garderobe do naklona, a Irenu Mikec na trio Daleko od mraka koji izvodi zajedno s Inom Sladić i Zvonimirom Kvesićem, trio ispunjen različitim mogućnostima njihovih međusobnih kontakata. 
  Daleko od mraka, kor. Irena Mikec (izvode Ina Sladić, Zvonimir Kvesić, Irena Mikec)
  Ono što je u ovom projektu svakako važnije od kvalitete rezultirajućih umjetničkih cjelina pa i izvedbene razine, moment je umrežavanja, kontakta, odnosno razmjene između domaćih koreografa, kroz zanimljiv i poticajan format, u kojem rado sudjeluju i izvođači, a sudeći po reakcijama – i publika. Pohvalna je stoga ideja Martine Granić, koja je u suradnji sa Sonjom Pregrad, Tamarom Curić i Larisom Navojec kroz TASK uvela novi oblik interakcije među kolegama, koji je prije svega edukativan, nadomješta nedostatak istovrsnog prostora na institucionalnoj razini, potiče na promišljanje i uvažavanje raznolikosti plesnih poetika i, na kraju, izlaže veliki potencijal komunikacije kroz plesnu umjetnost.

  (P.S. Upute svakog od autora mogu se pročitati u tiskanim izdanjima časopisa TASK koje osim zanimljivog sadržaja odlikuje i promišljeno dizajnirana forma.)

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 24. svibnja 2012.
  Odnosno, kor. Ena Ban (izvode Koraljka Begović, Nikola Svirač, Ena Ban)

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji