Solidna kvaliteta domaćih snaga

Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska, HNK u Zagrebu, 29. – 30. lipnja 2012.

 • Gala koncert Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska, foto: © Novković

  Na pozornici HNK u Zagrebu održano je 29. i 30. lipnja 2012. međunarodno baletno natjecanje koje nosi ime Mie Čorak Slavenske, naše proslavljene primabalerine koja je tijekom 20. stoljeća ostvarila zavidnu karijeru u inozemstvu, posebice u Sjedinjenim Državama. Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži suosnivač je tog bijenalnog baletnog natjecanja koje se prvi puta održalo 2006., a od 2010. je međunarodnog karaktera. Kao i 2010., ovogodišnje Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Dok je 2010. prijavljeno tridesetak kandidata iz deset zemalja, ove godine prijavilo se čak 74 natjecatelja iz sedamnaest zemalja: osim Hrvatske sudjelovali su plesači iz Australije, Bugarske, Crne Gore, Italije, Japana, Kanade, Kazahstana, Makedonije, Moldavije, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Država, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Njih 54 uspješno je završilo natjecanje.
  Nina Noč (Slovenija), foto: © Novković
  Velikom zanimanju pridonio je međunarodni žiri uglednih umjetnika. Predsjedavao mu je Irek Muhamedov, zvijezda Boljšoj teatra i Covent Gardena, a uz njega u žiriju su bili Jelko Yuresha, jedini hrvatski plesač koji je bio prvak Royal Balleta u Londonu, Ljubinka Dobrijević koja je dvadesetak godina bila solistica i asistentica Mauricea Bejarta, Joyce Cuoco, baletna zvijezda međunarodnih pozornica i asistentica Yourija Vamosa te Svebor Sečak, predsjednik HDPBU-a, nositelja čitave manifestacije. Međunarodna prosudbena komisija procijenila je anatomske predispozicije, pravilnu postavu tijela, tehničku spremnost i izvedbu te umjetnički i sveukupni estetski dojam u smislu muzikalnosti, plesnosti i stilske izražajnosti natjecatelja koji su razvrstani u tri starosne kategorije; dok je najmlađa kategorija izvodila samo klasiku prema propozicijama, u ostalim dvjema kategorijama se uz djela klasičnog baletnog repertoara mladim plesačima pružala prilika da se iskažu i u suvremenom plesnom izrazu kroz vlastite ili koreografije suvremenih autora. Natjecanje je koncipirano kao spoj izvrsnosti, tradicije i suvremenosti. 
  Eva Karpilovska (Ukrajina), foto: © Novković
  Dolazak velikog broja stranih baletnih natjecatelja i umjetnika na ovo natjecanje potvrđuje atraktivnost ovakvog natjecanja u regiji, ali i šire. Mnogi su plesači doputovali iz svojih dalekih odredišta samo zbog ove manifestacije na kojoj naši mladi perspektivni plesači imaju prilike usporediti svoje znanje i vještine s kolegama iz svijeta. Nažalost, sve veći broj međunarodnih natjecatelja obrnuto je proporcionalan broju kandidata iz Hrvatske. Ove su godine natjecanju pristupile u kategoriji A tri učenice Škole za klasični balet iz Zagreba, u kategoriji B dvije natjecateljice i u kategoriji C jedna natjecateljica. U kategoriji A natjecao se i jedan natjecatelj koji je hrvatskog državljanstva, ali je polaznik baletne škole u Ljubljani. Usprkos malom broju domaćih kandidata, oni su pokazali solidnu kvalitetu te osvojili čak šest nagrada. To pokazuje da naši plesači imaju potencijala, ali da situacija u obrazovnom sustavnu baletnih plesača u Hrvatskoj nije dobra.
  Natalia Horsnell (Australija), foto: © Novković
  Jedina srednja baletna škola u Hrvatskoj (koja ima čak tri velika i nekoliko manjih baletnih ansambala) dislocirana je zbog derutnosti svoje zgrade te djeca vježbaju u potpuno neadekvatnim, neprimjerenim pa čak i po zdravlje opasnim uvjetima u jednoj osnovnoj školi. Ove godine ne postoji završni razred, a djeca koja su završila sedmi razred hitno trebaju adekvatne prostore za sljedeću sezonu. Nadalje, studijski programi iz područja plesne umjetnosti na kojima se radi već dulji niz godina još uvijek nisu zaživjeli. Kompletiranje obrazovne vertikale (osnovna, srednja baletna škola i studij) imperativ je kojem se sada treba posvetiti kako bi se situacija u budućnosti poboljšala, jer je školovanje dugo i mukotrpno i zahtijeva talent, odricanje, posvećenost i veliku stručnost predavača. Da je to ispravan put pokazuje izuzetan uspjeh slovenskih natjecatelja koji odnose sve više nagrada, jer imaju obnovljene baletne škole i pedagoške stručne studije. Zamjetna je masovnost makedonskih natjecatelja, a iz regije su nam se ove godine pridružile i crnogorske i srpske natjecateljice. Srećom, baletna umjetnost ne poznaje jezičnih barijera, pa kvalitetu naših baletnih ansambala održava znatan broj stranih umjetnika od kojih su mnogi sudjelovali i na ovom natjecanju, te osvojili značajne nagrade: Yassaui Mergaliyev, Eva Karpilovska i Tomita Hazuki iz Splita, te Natalia Horsnell, Miruna Ioana Miciu, Mai Kageyama i Robert Bruist iz Zagreba. 
  Constantin Tcaci (Moldavija), foto: © Novković
  Usprkos velikom broju i generalno dobroj kvaliteti natjecatelja, niti jedan par niti solo plesač nije se dojmio žirija u toj mjeri da se dodijeli Grand Prix. Ipak, načelno je primijećeno da su mnogi plesači bez obzira na nagrade izuzetno napredovali, što je i osnovna svrha ovog natjecanja. Program je završio gala koncertom, koji je bio koncipiran drugačije nego što je uobičajeno. Svi sudjelujući plesači prezentirani su u kostimu na svojevrsnom defileu uz pomoć okretne pozornice (rund bine) i rasvjete HNK, na glazbu Hačaturjana, što je polučilo izuzetan efekt u publike. Do kraja koncerta nisu objavljeni laureati natjecanja, što je doprinijelo svojevrsnom uzbuđenju i neizvjesnosti.
  Cristina Tipirig (Moldavija), foto: © Novković
  Dobitnici ovogodišnjih nagrada su: u kategoriji A (do 18 godina) zlatnu medalju dobili su Nina Noč i Luka Žiher iz Slovenije, srebrnu medalju Tjaša Lešnik iz Slovenije, te brončanu medalju Marijana Dominis iz Hrvatske i Alexandra Funieru iz Rumunjske. Posebnu nagradu za umjetnički dojam dobila je Rea Mirosevic Carew iz Kanade, a nagradu Carlotta Grisi za najperspektivniji mladi talent dobila je Anastasija Lukovac iz Crne Gore. Stipendije za ljetni seminar Mađarske plesne akademije dobili su Gabrijela Mede, Anja Garašić i Filip Viljušić iz Hrvatske. U kategoriji B (od 18 do 22 godine) srebrnu medalju dobila je Eva Karpilovska iz Ukrajine, a brončanu medalju dobile su Japanka Hazuki Tomita, Rumunjka Ioana Miciu i Australac Robert Bruist. Posebnu nagradu za umjetnički dojam dobila je Lucija Radić iz Hrvatske, a nagradu Slavenska Dance Preservation za izvrsnost u klasičnom plesu dobila je Australka Natalia Horsnell. Posebnu nagradu za tehničku izvrsnost dobio je Constantin Tcaci iz Moldavije. U kategoriji C (od 22 do 28 godina) zlatnu medalju dobili su Cristina Tipirig iz Moldavije i Yassaui Mergaliyev iz Kazahstana, srebrnu medalju Kirill Safin iz Rusije, a brončanu medalju Japanka Mai Kageyama. Posebnu nagradu za umjetnički dojam dobila je Daria Brdovnik Bukvić iz Hrvatske. 

  Sljedeće natjecanje održat će se 2014. godine, a HDPBU (Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika) već sada kreće s pripremama i prikupljanjem financijskih sredstava.

  © Svebor Sečak, PLESNA SCENA.hr, 7. srpnja 2012.
  Yassaui Mergaliyev (Kazahstan), foto: © Novković

kritike i eseji