Nezavisne produkcije u Pogonu

  • Fake a MistakeOžujak u Pogonu Jedinstvo bit će mjesto produkcije, prezentacije i afirmacije nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi. U sklopu programa Pogonator, takozvanog inkubatora suvremenog kazališta i plesa, započelo je koreografsko istraživanje Ane Jelušić i Nine Gojić pod nazivom Senior, koje se u okviru rezidencijalnog programa bavi analizom i primjenom praksi tjelesnih aktivnosti koje vežemo uz odrastanje i tjelesni odgoj. Praksa koju su predstavile unutar otvorene istraživačko-koreografske radionice 11. ožujka 2018. bila je nadahnuta školskim satovima tjelesnog odgoja, a kroz nekoliko različitih pristupa i koreografskih zadataka koji su se temeljili na kretnjama hodanja i trčanja, rezultirala je i spontanim performansom sudionika na trnjanskom nasipu.

    Također, u sklopu programa Pogonator bit će prikazana i predstava Fake a Mistake, nastala kroz plesno istraživački projekt u organizaciji de.nota i ekscene. Idejni koncept i koreografiju potpisuju Dora Kokolj i Eni Vesović te funkcionira kao svojevrstan nastavak bavljenja temom i motivom pogreške koju su autorice započele kroz predstavu Burza grešaka koje je ujedno bila i prvi zajednički projekt kolektiva de.not.

    Kao i Fake a Mistake, dvije izvedbe će imati i predstava Premještanje ljudi i životinja, prema konceptu Irene Boćkai koju autorica režira i izvodi s Rokom Nakićem. Predstava je nastala dijelom i iz performansa u sklopu izložbe O životinjama i ljudima održane u Etnografskom muzeju Zagreb.

    Posljednja kazališna izvedba Pogona u ožujku je predstava Sve što nije tvoje Lejle Jerković. Radi se o autorskom glumačkom projektu koji u obliku eksperimentalne drame u režiji Lejle Jerković prikazuje odnos tijela, glasa, i ideje žene i ženskog u društvu.

    © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 14. ožujka 2018.

kritike i eseji