Suptilna propitivanja odnosa moći

Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter

 • Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi SchrötterSiječanj je u Zagrebačkom plesnom centru tradicionalno rezerviran za predstave nastale u okviru programa Koreospektar. To je program koji podržava i potiče kreativne projekte mladih autora pa su tako ove godine mladi netom diplomirani akademski plesači Lara Frgačić i Endi Schrötter imali priliku prikazati publici svoju prvu autorsku predstavu i prezentirati plesačko znanje i koreografske alate usvojene tijekom studija.

  Kao glavnu temu predstave i predmet istraživanja, mladi izvođači postavljaju probleme odnosa i komunikacije dva ravnopravna tijela. Naime dijeleći tijekom studija zajedničke tjelesne prakse njihovo kretanje je postalo fluidno i stilski ujednačeno, stvarajući savršenu bazu za suptilna propitivanja odnosa moći i dramaturških konotacija do kojih zbog njega dolazi. Predstava započinje kružnim kretanjem plesača koji samo pogledom ili orijentacijom tijela u prostoru odmjeravaju snage. To se nastavlja prenošenjem težine i energije kroz direktni kontakt dlana s partnerovim tijelom i tako se razvija ples dvoje izvođača.
  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter
  Iako se na početku možda nastoje iskazati kao dvije individue, razvoj tog odnosa pretvara njihova tijela u preplićući duet. Međusobna ovisnost koju plesači stvaraju zajedničkim dijeljenjem težine, prolazi kroz razne dinamičke promjene. Počevši od nježnog istraživanja površine drugog tijela do agresivne razmjene impulsa i dominacije prenošenjem težine jednog tijela na drugo. Stalno promjena percepcije plesača kao individua ili plesača stopljenih u duetima poput jedinstvenog gibajućeg bića, u jednom trenutku se pretvara u sinkronizirano unisono kretanje. Iako je taj dio predstave nešto manje koreografski zanimljiv – redaju se nizovi unisonih sekvenci, ipak ujednačenosti tehnike i umješnost plesača uspijevaju ga uklopiti u dramaturšku cjelinu. No kako u tekstu o predstavi autori ističu da ni „takav sklad, kao i u stvarnom životu ne traje vječno", unisone sekvence pretvaraju se u sve manje sinkronizirano i sve grčevitije kotrljanje po podu pri kojem se ponovo dvije individue nastoje doseći i spojiti u duet. Predstava se nastavlja spajanjem plesača i vračanjem situacija pridržavanje i dijeljenja težine.

  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi SchrötterPredstava je stilski čista, tehnički izvrsno izvedena te dramaturški dobro odmjerena gradacija zadataka koje su plesači poput puzzlea slagali u ujednačenu cjelinu. Tom dojmu su zapravo najviše pridonijeli tehnička izvrsnost, lakoća i ujednačenost plesača. A da je to autorima prvijenac možda se vidi tek po dojmu dva završetka: jedan prirodni, a drugi nakon promjene svjetla i nastavka odmjeravanje snaga i energija izvođača i vračanja na poziciju kruga.

  Mladi plesači su ovom prigodom okupili širi kreativno angažiran autorski tim suradnika. Uz dramaturginju Mariju Androić i svjetlosni dizajn Luke Črnelča i Marina Frankole treba istaknuti osebujnu autorsku glazbu Jan Kozumplika koja svakako pridonosi dinamičnosti i ozračju predstave.

  Predstavu će prije repriza u ZPC-u moći vidjeti publika otvaranja 18. Dana plesa Mije Čorak Slavenske, u subotu 20. veljače u Slavonskom Brodu.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 19. veljače 2021.

  Individue(t)

  koreografija/izvođači: Lara Frgačić i Endi Schrötter
  dramaturgija Marija Androić, glazba Jan Kozumplik, oblikovanje svjetla Luka Črnelč i Marino Frankola, dizajn plakata Lucija Tandara, fotograf Anja Krušelj, redatelj trailer Lovro Mrđen, snimatelj trailera Leon Žilavi, producenti Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković
  produkcija Sabmarine
  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter

kritike i eseji