Sažeti molim!

26. tjedan suvremenog plesa: Cie Listopadance theatre, Staging Reality, autori Michael Lazic i Hans Op De Beeck, kor. Michael Lazic

 • Cie Listopadance theatre, Staging Reality, autori Michael Lazic i Hans Op De Beeck, kor. Michael LazicZanimljivu i aktualnu temu – odnos virtualne i stvarne realnosti te tumaranje zapadnoga čovjeka između njih, belgijski koreograf hrvatskog podrijetla Michael Lazic odlučio je postaviti na scenu u suradnji s vizualnim umjetnikom Hansom Op De Beeckom. Koreografirani materijal izvodi četveročlani ansambl ispred velike projekcije u kojoj vidimo ruke koje minijaturnim objektima insceniraju razne prostore kao što su grad, park, bolnica… U trenutku kada ruke iziđu iz kadra a na scenu ulaze plesači, omjer veličina se mijenja i minijaturni grad izgrađen od kutijica postaje stvarni grad, lutkina kuća realnost, stvaran prostor za one u njemu. Taj film i njegov odnos sa plesačkim tijelima, odnosno učinak zamjene stvarnosti, najuspjeliji je dio predstave, zaista Staging Reality.
  Cie Listopadance theatre, Staging Reality, autori Michael Lazic i Hans Op De Beeck, kor. Michael Lazic
  No, Michael Lazic kao da ima i previše povjerenja u svoj koreografski rad. Gotovo jednosatna predstava mogla bi dobro funkcionirati da je sažeta i da se iz koreografije izvuče ono bitno, začudno i moćno. Zanimljiva je svakako igra geste i pokreta koja se javlja kao lajtmotiv koreografije koja djeluje  kao pokušaj zahvaćanja same realnosti koja se rasplinjava, kao i početne igre s dijelovima tijela koje na mikroplanu dovode u pitanje odnose stvarnosti i iluzije kao paralela igri projekcije i plesa. Nemirna energija izvođača također je u skladu s centralnom temom anksioznosti generacije koja je više vremena provela pred ekranima i tipkovnicama nego u bilo kojoj drugoj aktivnosti. No snaga koreografije gubi se u gotovo školskim plesnim sekvencama u maniri belgijskog novog vala 80-ih, nepotrebnim ponavljanjima i preigravanjima u prostoru, uvođenjima rekvizita (poslovni koferi, presvlačenje odjeće, cipele)... Odlična početna slika i dobar ulazak u predstavu raspao se u samoobjašnjavanju autorske teze.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 2. lipnja 2009.

  autori: Hans Op De Beeck & Michael Lazic
  plešu: Elles Grzybek, Hiroshi Wakamatsu, Catherine Jamssens, Stefanie Van Impe
  koreograf: Michael Lazic
  vizuali: Hans Op De Beeck
  soundscape: Hans Op De Beeck & Michael Lazic
  oblikovanje svjetla: Bart van Dessel
  produkcija: Cie Listopadance theatre
  koprodukcija s: CCBerchem, Oude Badhuis, les Brigittines, Tanzhaus Dusseldorf & Troubleyn/Jan Fabre

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji