Nastoje se pronaći dodatna sredstva

Mirna Žagar, voditeljica Zagrebačkog plesnog centra

 • Mirna ŽagarU vezi odgovora iz intervjua sa Snježanom Abramović Milković pod naslovom U pitanju je opstanak plesne profesije voditeljica Zagrebačkog plesnog centra Mirna Žagar zamolila je da prenesemo slijedeće:

  Od otvaranja Zagrebačkog plesnog centra 26. listopada 2009. do danas je izvedeno 26 predstava, koje je vidjelo 2700 gledatelja. Centar je dosad koristilo 160 umjetnika.
   
  Studiji su svakodnevno u funkciji te često nismo u mogućnosti udovoljiti interesu i svim potrebama.
  Od 9 do 17 sati od ponedjeljka do subote prostor koriste profesionalni plesači za probe, produkciju i istraživanje. Od 17 sati nadalje prostori su uglavnom namijenjeni javnim sadržajima kao što su programi za animaciju i edukaciju publike te u svrhu razvijanja interesa za ples.
  Zagrebački plesni centar, foto: Sandro Lendler
  U vezi marketinga plesa poduzima se (zasad) slijedeće:
  - tiskanje mjesečnog programa u 3000 primjeraka koji informira javnost o 
    aktivnostima u Centru
  - tjedne elektronske Plesne novice (koje imaju oko tisuću pretplatnika)
  - e-mail obavijesti suradnicima, promotorima, partnerima,
  - Facebook stranice
  - suradnja sa internet portalom namijenjenom kulturi teatar.hr u vezi informacija o
     plesu (ali i sa drugim internet servisima koje zanima ples)
  - informacije na web stranicama danceincroatia.com
  - organizacija konferencija za novinare za  premijerne plesne naslove koji se 
    odvijaju u Centru (obavještavanje novinara, dogovaranje intervjua itd.)
  - tiskanje ulaznica
  - organizacija prodaje ulaznica na dan predstave kao i hostese na dan predstava
  - organizacija dva besplatna 4-satna seminara za plesne djelatnike na temu 
    marketing i ples
  Zagrebački plesni centar, foto: Sandro Lendler
  U svrhu navedenih aktivnosti besplatno kompiliramo i obrađujemo (a ovisno o resursima i prevodimo) informacije koje se odnose na predstave koje se održavaju u Centru. Plesne novice objavljuju i informacije vezane uz plesna događanja i izvan Centra.

  Prostor se još uvijek uređuje te se zbog ograničenih resursa program postepeno uvodi a to nam (gledajući na sve te izazove sa pozitivnim predznakom) pruža mogućnost uhodavanja operativnih sustava. U vezi postavljanja vanjske signalizacije: Grad, koji je vlasnik prostora, vodi spor sa vlasnikom Uveme koji je uzurpirao oglasni prostor.

  Unatoč navedenim izazovima vjerujem da ćete se složiti da je Centar aktivan, a da se može više to znamo i tome težimo. Nadamo se da ćete nam se priključiti te da ćemo kroz zajedničku suradnju postići ciljeve od uzajamnog interesa – dinamični prostor za razvoj plesa od interesa i javnosti i plesačima.
  Zagrebački plesni centar, foto: Sandro Lendler
  Odnos HIPP-a / ZPC je isti kao i kod drugih prostora poput: Kina Europa, bivše Tvornice Jedinstvo, Močvare, Kina Tuškanac ili Histriona.

  Činjenica je da je financijska potpora koja je osigurana za Plesni Centar nedostatna za bezbolno funkcioniranje Centra, ali nije točno da Grad ne pruža potporu. Gradski ured za kulturu i Grad Zagreb nastoje iznaći dodatna sredstva (koja su ranije utvrđena kao potreba visokog prioriteta kako bi se osigurao potpuni i još pozitivniji učinak i potpuna funkcionalnost tog prostora). HIPP kao korisnik prostora također nastoji vlastitim aktivnostima i programima osigurati dodatnu financijsku potporu, kaže Mirna Žagar.