O krhkosti i predanosti

8. Queer festival Zagreb (4. – 14. svibnja 2010.): I Offer Myself To Thee, autor Jeremy Wade

  •  I Offer Myself To Thee, autor Jeremy WadePredstava američkog plesača, pjevača i izvođača Jeremya Wadea prava je erupcija emocije, izvođačke multi-virtuoznosti i energije. Solo izvedba I Offer Myself To Thee kao da prečicom ulijeće u jedno od najdubljih područja izvađačkog habitusa, a to je predanost. Kako bi došao do biti stanja predanosti drugome, a to je u kazališnom slučaju – gledatelj, Wade pribjegava potpunoj razotkrivajućoj otvorenosti. U emocionalnom, tjelesnom i izvedbenom kodu.

    U koreografskom smislu traži pokret mimo, gotovo u procjepu plesnih tehnika. Tako dolazi do vlastitog načina kretanja kojeg nazva „artikulacija dezorijentacije“, a u kojem dekonstrukcijom plesne tehnike dolazi do pod-pokreta, pokreta nespretnosti, nekontrole i traumatične neadekvatnosti. Na taj način kao da ljušti zaštitu koju daje plesna tehnika i ostaje u maksimalno ranjivoj poziciji. (Sličnim koreografskom projektom bave se na domaćoj sceni Matija Ferlin i Marjana Krajač, samo s drugačijom namjerom).

    Na razini teksta koji kombinira s pokretom, Wade u maniri euforične new-age propovjedi pokušava uvući publiku u svoju temu, podižući emocionalni i energetski naboj. Obraća se izravno s rampe i poziva publiku u svojevrsnu vođenu kontemplaciju ili astralno putovanje. Rječnikom punim termina kao što su svijesti, radosti, ili narančasta energija koja se diže našim tijelom, vodi u zajedničko putovanje u svemirska prostranstva čiste ljubavi.

    Treća razina ove izvedbe je pjevana, u kojoj Wade kao da smiruje i sakuplja sve svoje izvođačke identitete, te istim emocionalnom nabojem i zanimljivim vokalom zaokružuje predstavu. Kroz cijelu izvedbu praćen je gitaristom i bubnjarom, koji ovoj vrhunskoj izvedbi daju formu transformativnog koreo-rock performansa.

    © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 12. svibnja 2010.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji