Nesvakidašnji show

Gostovanje: Ariston Proballet Sanremo, Italija, Queen the Ballet, kor. Marcello Algeri, red. Kelly Caldwell (u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula)

  • Ariston Proballet Sanremo, Italija, Queen the Ballet, kor. Marcello Algeri, red. Kelly Caldwell Neobičan je balet ugostilo Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula. Plesna predstava Queen the Ballet donijela je znatiželjnoj publici nešto novo, odmak od klasičnog baleta koji redovito imaju prilike vidjeti na ljetnoj pozornici Arene. Riječ je o plesnoj skupini Ariston Proballet Sanremo, koja je uz planetarno poznate hitove rock skupine Queen, u režiji Kelly Caldwell izvela dinamičnu, vrckavu i nesvakidašnju koreografiju Marcella Algerija. Devetoro vrsnih plesača – Sabrina Rinaldi, Bianca Bonaldi, Valentina Quaroni, Lesile Sanna, Jessica Gillo, Ophelie Longuet, Marcello Algeri, Kostantin Neroslov, Matteo Donetti – itekako su pokazali i dokazali svoje umijeće kombinirajući klasičan balet i suvremen ples. Glazba je, dakako, u prvom planu. Hitovi, među kojima Living On My own, Who Wants To Live Forever, I Want to Break Free i We Are the Champions, ono su što diže predstavu i od publike mami spontani pljesak, a lajtmotiv predstave definitivno je We Will Rock You.

    Nastup plesača prati video s digitalnim efektima (Andrea Lombardi), koji se mijenja iz pjesme u pjesmu i podsjeća na spotove iz doba Freddieija Mercuryja – ponekad je nostalgičan, pomalo duhovit, a na trenutke čak graniči i s parodijom. S obzirom na to da za čitava trajanja prati plesače, video kulisa na trenutke ih doslovno poklapa i nepravedno stavlja u drugi plan. Naime, zbog jarkih je boja i digitalnih efekata video prenapadan pa se na trenutke nemoguće otrgnuti od njega i spustiti pogled na plesače koji itekako zaslužuju pažnju. Ipak, možda je (i) video ono što daje suvremenost predstavi i čini je drugačijom od baletnih nastupa na kakve smo navikli.
    Ariston Proballet Sanremo, Italija, Queen the Ballet, kor. Marcello Algeri, red. Kelly Caldwell
    Mala zamjerka ide kostimima Proballet ateliera koji su za ovu prigodu nedovoljno  maštoviti, preozbiljni i za čitave predstave jednaki, unatoč tome što svaku pjesmu prati nova koreografija. Izuzetak su plesači koji su se, za razliku od plesačica, jedanput ili dvaput ipak presvukli, ali s jedva zamjetnom razlikom među kostimima. Ipak, valja istaknuti da Noć puna energije, radosti i snage, propagandna najava Queen the Ballet doista dobro opisuje taj nesvakidašnji show. Publika je, sudeći po glasnim i oduševljenim reakcijama i spontanim pljescima koji su se prolamali između pjesmama, jako dobro prihvatila predstavu.

    © Paola Albertini, PLESNASCENA.hr, 23. travnja 2011.