Odlazak nepopravljivog zločestog dečka

Sjećanje: Nigel Charnock (1960-2012)

 • Nigel Charnock

  Britanski plesač, koreograf i redatelj Nigel Charnock (Manchester, 1960 – London, 1. kolovoza 2012) bio je jedan od najistaknutijih protagonista britanske plesne scene. Izvanserijski izvođač, plesač, glumac i pjevač, probio je granice izvedbenih disciplina, medija i žanrova, a u javnosti je često nazivan „nepopravljivim zločestim dečkom fizičkog teatra“. 

  Ironičan, duhovit, energičan i beskompromisan, ostavio je dubok trag na europskoj izvođačkoj sceni. Svi mi koji smo ga imali prilike vidjeti uživo, to iskustvo nosimo kao jedno od doživotnih nadahnuća.

  Njegovi su najpoznatiji solo radovi, od kojih smo neke mogli vidjeti i u Zagrebu, Human Being, Hell Bent, Original Sin, Resurrection, Frank i najnoviji One Dixon Road. Kao pedagog radio je po cijeloj Europi, u Izraelu i Kanadi. Nedavno je koreografirao za Louise Lecavalier, Candoco Dance Company, Ludus i National Dance Company iz Walesa.

  Izvođačku karijeru započeo je u Engleskoj u grupama Ludus i Extemporary Dance Theatre. Jedan je od osnivača DV8. Svoju trupu Nigel Charnock Company osniva 1995., a bio je umjetnički ravnatelj Helsinki Dance Company od 2002. do 2005.

  Nigel Charnock preminuo je prerano – bile su mu 52 godine. Hvala Ti za izvedbe Nigel Charnock!



  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 12. kolovoza 2012.

Piše:

Iva Nerina
Sibila