Blokovi sjećanja

5. Dani suvremenog plesa, Varaždin 20. – 23. lipnja 2013.

 • Love Will Tear Us Apart, foto: Silvija Kovačić

  Dani suvremenog plesa u Varaždinu počeli su s Jestivom idejom odnosno interakcijom plesne improvizacije i gastro umijeća, a završili velikom plesnom feštom za djecu i mlade u varaždinskom HNK-u. U odnosu na prošlu godinu vidno oskudniji u programu predstava, bez međunarodnih gostovanja i velikih produkcija, festival je program proširio na rezidencije, radionice i popratne programe te je i dalje ostao prisutan u javnom životu Varaždina i privukao pažnju publike i brojne polaznike edu-programa.

  Pavle HeidlerDan nakon otvaranja, na sceni HNK-a nastavak svoje serije Behind the Sun, podnaslovljen Varaždin edition, predstavio je sve prisutniji Pavle Heidler. Tijekom višednevne rezidencije s kolegicama Ilse Ghekiere iz Belgije, Lindom Blomqvist i Matildom Lidberg iz Švedske, Heidler je razvijao svoju praksu ustrajavanja na jednoj tjelesnoj ideji, njezinoj repeticiji i transformaciji. Rezultat je jednosatna improvizacijska izvedba u kojoj se susreću živa konfiguracija prostora, igra glasa i pokreta često na granici apsurda i sve to obojeno kvalitetom specifične zaigrane naivnosti spram onoga što scenska situacija proizvodi. Izvedba plesački jakih mladih umjetnika donijela je tako začudnu, zabavnu i vrlo discipliniranu izvedbu.

  Love Will Tear Us Apart Saše Božića i Petre Hrašćanec rad je temeljen na play-listi upečatljivih pop-rock pjesama koje se vrte oko riječi love, a osvaja karizmom i izvedbom izvođačice. Predstava koja već dvije godine kontinuirano gostuje po Europi, u Varaždinu je odigrana u bajkovitom prostoru dvorišta Galerije starih i novih majstora, gdje je androgena i atletska pojava Petre Hrašćanec praćena glazbom Joy Divison, Tuxedomoon i ostalih jednostavno oduševila publiku.
  Silent Killer, kor. Maja Drobac, foto: Vlatka Milošević i Lana Bojčić
  Maja Drobac jedinstvena je pojava na našoj sceni, ne samo po spoju indijskog klasičnog plesa sa suvremenim zapadnim pokretom, nego i po odluci da svoju umjetnost stavi u humanitarnu funkciju. Diptih predstava Silent Killer nastala je nakon njezina rada s HIV pozitivnom djecom u udruzi Milana u Indiji, u kojoj autorica tematizira problem društvene stigmatizacije oboljelih od HIV/AIDS-a. Kako smo u popratnom razgovoru saznali, u svojih nekoliko izvedbi Silent Killer uspjela je sakupiti financije za pomoć u liječenju i školovanju nekoliko djece iz udruge, što je izuzetno umjetničko i ljudsko postignuće. Osim drugog dijela Silent Killer, sola pod nazivom Moje ime je Nisha rađenog u formi suvremenog bharatanatyam izraza, Maja Drobac izvela je i Box, nastao kao dio TASK projekta na Platformi.hr. U Boxu autorica ostaje vjerna preciznosti i ekspresivnosti vlastita plesa koji je često blizu gestualnosti i simbolike, a razlika od dosadašnjeg rada vidljiva je u strukturi koreografije koju ovdje gradi kao niz kutija odnosno blokova sjećanja koje repetira i razmješta po prostoru.

  Posljednja na rasporedu festivala bila je zabavna i poučna E=mc² Zagrebačkog plesnog ansambla koja je zaokružila program za mlade započet prezentacijom Plesnog kampa. Ana Mrak i belgijski b-boy Sam De Waele pokazali su pedagošku ekspertizu te maštovitim pristupima i suradnjom priredili prezentaciju nabijenu energijom u kojoj su uživali i mali izvođači i dupkom pun HNK. Kao počasni gost pojavio se, među mladom publikom popularna teen zvijezda Endi, koji se kao učenik Škole suvremenog plesa Ane Maletić pridružio razgovoru s izvođačima i voditeljima, promovirajući profesionalno plesno školovanje.
  Zagrebački plesni ansambl: E = mc², kor. Zrinka Lukčec, foto: Maja Kljaić
  Od popratnog programa treba istaknuti suradnju Varaždina sa splitskim IKS festivalom na programu Plesni film i video, a koja je omogućena kroz program Nomadske plesne akademije Hrvatske – NDAcro. Nastavno na program, festival je ugostio i trodnevni sastanak NDAcro projekta, koji je okupio desetak plesnih profesionalca sa ciljem razvoja decentralizacijskih programa unutar hrvatske plesne scene.

  Dani suvremenog plesa, pod umjetničkim i organizacijskim vodstvom Sanje Tropp Fruhwald već petu godinu ustrajno i uspješno dovode suvremeni ples u Varaždin. Većim predstavama i međunarodnoj sceni vratiti će se zasigurno u neka financijski malo bolja vremena.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 1. srpnja 2013.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji