Vesela groznica

Merry Christmas for Naughty Kids, kor. Maša Kolar

 • Merry Christmas for Naughty Kids, kor. Maša Kolar

  U kontekstu božićno blagdanskog vremena i primjerenih Orašara u nacionalnim kazališnim kućama, treba zabilježiti i malu, simpatičnu diverziju autorice Maše Kolar je u Zagrebačkom plesnom centru: plesnu predstavu Merry Christmas for Naughty Kids. (Premijera je bila 8. prosinca 2013.) Riječ je o duhovitom, veselom i nepretencioznom viđenju blještave idile koja prečesto prelazi u konzumerizam i kič; i grupi obijesne djece  koja, u furioznom tempu blagdanske groznice, juri i prolazi scenom u krajnje napetom stanju iščekivanja. Vrijeme je to kada se, uz pozadinu od neizbježnih poznatih prigodnih pjesmica u nevjerojatnom broju izvedbenih inačica, bude tamne strasti mladih potrošača. Njih utjelovljuju izvedbeno i tehnički vrlo spremni učenici Umjetničke škole Franjo Lučić iz Velike Gorice: Ivana Oršolić, Dora Stepušin, Josipa Kukor i Ana Putrić, i jedan iznimno talentiran mladić: Grigor Baždar. Tu djecu, naravno, u cijeloj blagdanskoj priči zanimaju samo pokloni! Oni su sebični, međusobno ljubomorni i svadljivi, neumjereni u kolačima, ukratko vrlo prepoznatljivi. 

  Merry Christmas for Naughty Kids, kor. Maša KolarNa mekanoj, šuškavoj, pokretnoj, klizajućoj sceni punoj crvenog pokretnog papira mladi plesači izmjenjuju se u duhovitim situacijama nadmetanja, u brzim i vrlo zahtjevnim plesnim sekvencama, karakterističnim za Mašin plesni rječnik. Među njima i oko njih i negdje pod ukrasnim papirom skrivena je, i njima suprotstavljena, Ksenija Krutova, u liku koji je nešto kao Dobri duh Božića. Draženog, nestašnog lika, u crvenoj haljinici, poput vilenjačice iz radionice Djeda Božičnjaka, ona je zaigrana ali ozbiljna na zadatku ublažavanja svađa, smirenja potrošačkih strasti i ružnih poriva, odnosno uspostavljanja reda i pravog veselja. Dakako da je to sve okvir za prostor plesanja i iznimnog plesačkog i izražajnog umijeća Krutove koja suptilno vodi i rješava situacije, posve nenametljiva u kontekstu predstave i niza dueta i grupnih scena s djecom.

  Sve u svemu – uspjela plesna šala!

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 16. siječnja 2014.
  Merry Christmas for Naughty Kids, kor. Maša Kolar
  Merry Christmas for Naughty Kids
  koreografkinja Maša Kolar
  glazba Jin Takemoto & Al Hirt, kostimografija Petra Dančević, oblikovanje svijetla Nuno Salsinha, zvuk Tomica Kraljić, fotografija Ksenija Španec & Daniel Yastrebov, dizajn Vladimir Končar
  izvode: Ksenija Krutova & KIDS: Ivana Oršolić, Dora Stepušin, Grigor Baždar, Josipa Kukor & Ana Putrić (učenici Umjetničke škole Franjo Lučić u Velikoj Gorici)

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji