Presijek zadarske plesne scene

Zadarski plesni ansambl i HNK Zadar: Večer plesne minijature; 21. studenoga 2014.

 • Večer plesne minijature, foto: Srđan Babić
  foto: Srđan Babić

  U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadar održana je Večer plesne minijature, plesni projekt koji je okupio i predstavio bogatu i stilski raznoliku zadarsku plesnu scenu koja godinama privlači pažnju publike i struke: onu profesionalnu i neprofesionalnu, različite plesne tehnike i stilove, ukratko svu raznolikost koja postoji trenutno u tom petom po veličini gradu u Hrvatskoj. Tim projektom dotaknut je prikaz djelovanja i koristi amaterske kulture u razvoju umjetnosti i profesionalizacije. U posljednje vrijeme se u Zadru govori kao o gradu koji marginalizira kompletnu kazališnu, zavisnu i nezavisnu kulturu, a ima namjeru kandidirati se za prijestolnicu europske kulture 2020 godine. Zato je ovaj projekt namjerno stavljen u program proslave Dana Grada kao mala subverzija, a nije zanemarivo ni to da je tada najamnina izvedbenog prostora manja.

  Večer plesne minijature, foto: Srđan Babić
  foto: Srđan Babić

  Forma minijature pruža veće mogućnosti manjim i amaterskim grupama, te mladim koreografima da prezentiraju svoje radove. Također je kao forma zahvalna za publiku da tijekom jedne večeri vidi, sagleda i usporedi postignuća svakog ansambla ili umjetnika pojedinačno. Ako je zanimljivo i vrijedno, postoji nada da se pogleda još nešto zanimljivo, ako je loše, bar će kratko trajati. Jedini problem takvih događanja je osmisliti kompoziciju tijeka cjelokupne predstave da se ne zbunjuje publika ni tehnika, jer svaki kratki uradak ima svoj uglavnom neobičan početak i neklasičan završetak.

  Večer je započela Udruga za scensku umjetnost CircoArt pod vodstvom Xiomare Ratković aerial yoga performansom. Ples na svili i u rastezljivim tkaninama, scenski jest vrlo efektan doživljaji, uz dobru rasvjetu (Branimir Zafranović) egzistira kao lijepa i dramatična slike. Udruga Gesta simpatično i skladno izvela je ulomak iz istoimene predstave Veliki snovi u koreografiji Nene Jurišić. Baletna udruga Pirueta priredila je tri kratke minijature u maniri modernog baleta u koreografiji Vinke Zekić Najsvježije ostvarenje je priredila Filipa Bavčević svojim komadom pod nazivom Minijatura u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla. Konceptualno i zanatski korektno, njezina minijatura satkana je od niza individualno skrojenih minijatura znalački komponiranih u kompleksnu cjelinu. Natali Radelić je Nedjeljom na sedmom također u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla, prikazala korektno izvedenu skladnu tehničku etidu.


  Večer plesne minijature, foto: Srđan Babić
  foto: Srđan Babić

  Iva Burčul, doajenka zadarske plesne scene, izvela je moje/tvoje, kratko djelo prvi put izvedeno na prošlogodišnjem Monoplayu, festivalu sola. Njezina prisutnost traži komorniju atmosferu i koncentraciju izvođača i publike. Josipa Štulić je izvela autorski komad 1, 2, 3, 4!, a Matea Bilosnić This is You? Oba sola su također prvi put izvedena na prošlogodišnjem Monoplayu. Dorađena i već mnogo puta izvođena, djelovala su sigurno, profesionalno, a poslužila su kao motiv i svrha ove plesne večeri jer su prikazale krajnji cilj postojanja i opstanka plesne i kazališne kulture u Zadru. Ustupak masovnosti publike je zasigurno uvježban i dinamičan nastup udruge U pokretu koja u fokusu svog djelovanja njeguje urbane plesove.

  Želja je organizatora, osim prikaza trenutačnog stanja neovisne plesne scene u Zadru, potaknuti kulturni i umjetnički život grada u periodu godine kada događanja i nisu tako frekventna. Velik broj mladih ljudi pa tako i njihova šira i uža rodbina, vezan je uz plesne radionice, no sve više se uvriježio običaj, ne samo u Zadru, da je brojna publika isključivo rodbinski vezana za mlade i premlade sudionike prigodnih predstava. Ovim projektom koji ima pretenzije da se pretvori u godišnja okupljanja domaćih i inozemnih plesnih umjetnika, Zadarski plesni ansambl želi vratiti relevantnu publiku u kazalište, razvijati svijest o kreativnom kazališnom stvaralaštvu i pružiti vrijedan umjetnički doživljaj koji je potpuno izblijedio višegodišnjim ignoriranjem vladajućih struktura ne samo plesne i nezavisne scene, nego cijele kulturne scene grada.

  © Sanja Petrovski, PLESNA SCENA.hr, 3. prosinca 2014.

  Večer plesne minijature, foto: Srđan Babić
  foto: Srđan Babić

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji