Online arhiva kretanja

Projekt Pokret dana Nomadske plesne akademije Hrvatska

 • Pokret dana

  Što je kretanje? Odgovor na ovo ne baš jednostavno pitanje pokušava dati projekt Pokret dana Nomadske plesne akademije Hrvatska (NDA CRO) kojime se na svakodnevnoj bazi nastoje prikupljati i objavljivati videosnimke na temu pokreta u trajanju od petnaest sekundi. Videosnimke može mobitelom snimiti i poslati svatko, a moderator ih objavuljuje jednom dnevno na posebnom YouTube kanalu te ih potom dijeli kroz internetsku i Facebook stranicu NDA CRO.

  Pokret dana prati našu ideju horizontalnog umrežavanja i djeluje po prinicipu otvorenog prostora koji je nama izuzetno važan.“ – kaže nam jedna od članica NDA CRO Sanja Tropp Frühwald i dodaje: „Razmišljali smo na koji se način možemo čvršće držati zajedno i mimo programa koje ostvarujemo dva do tri puta godišnje, a isto tako smo razmišljali i kako uključiti što veći broj ljudi, ali da im omogućimo slobodan pristup. Postavljamo i pitanje što je akademija.“

  S obzirom da je smisao NDA CRO dijeljenje znanja između plesnih organizacija diljem Hrvatske s ciljem jačanja scene, Pokret dana na neki način širi polje tih znanja na cijelu plesnu zajednicu kao i vidljivost same organizacije i plesne umjetnosti u široj javnosti. Osim kontinuiranosti kao jedne od temeljnih značajki projekta koji će trajati kroz cijelu 2015. godinu, pozitivan je aspekt i korištenje prednosti digitalnih kanala komunikacije i društvenih mreža na kojima je danas velikim dijelom prisutna ciljna skupina kojoj se NDA CRO obraća, nastavljajući se na principe sličnih projekata na domaćoj i međunarodnoj sceni. Prednosti su naravno široka dostupnost, interaktivnost, jednostavnot i zabava.
  Radionica NDA CRO
  Igra, crtanje, tipkanje, ljubljenje, kuhanje, puno vožnji automobilom, brodom ili biciklom, te naravno – ples, sve su to motivi uhvaćeni u sedamnaest dosad objavljenih videa. „Svojevrsni je to eksperiment za kojeg ne znamo kako će funkcionirati i što će donijeti, ali neku arhivu ideja o Kretanju zasigurno hoće.“ – kaže Sanja Tropp Frühwald i naglašava: „Nema pogrešnog filmića ni pokreta ni gledanja na stvari ni izričaja bilo koje vrste. Otvorenost za prihvaćanje različitosti NDA CRO čini bogatim kolektivom. Kada akumuliramo dovoljno filmića, vidjet ćemo što je to zapravo i na koji način odgovora idejama koje su nama bitne – idejama Nomadizma, Plesa i Edukacije.“ Rezultat svega bit će jedan eklektičan plesni film koji objadinjuje sve snimke, a kako tvrdi Tropp Frühwald njegov proces nastanka ujedno prikazuje i sve naglašeniju ulogu autora kao propitivača, način finaliziranja ideja i pojavljivanje različitih estetika.

  Ideja za projekt nastala je na Hvaru u rujnu 2014. za vrijeme trajanja jedne od rezidencija NDA CRO na kojoj su članice osmislile i realizirale predstavu i radionicu za lokalno stanovništvo. „Nastala je spontano, iz želje da se istražuju različita gledišta na kretanje te iz pitanja Kako biti svakodnevno prisutan?“ – prisjeća se Sanja Tropp Frühwald.
  Radionica NDA CRO na Hvaru
  Želite li i vi podijeliti vaš pokret dana i pridonijeti projektu, svoj video pošaljte na adresu oz0kklnoulrz@m.youtube.com, zajedno s nazivom, vašim imenom i datumom snimanja. Jedino ograničenje je trajanje videa koji ne smije biti dulji od petnaest sekundi, a poželjno ga je snimiti mobitelom bez naknadne montaže. Projekt se osim na Facebook stranici Nomadske Plesne Akademije Hrvatska, može pratiti i na NDA CRO YouTube kanalu, a uskoro i na NDA CRO web stranici (ndacro.com).

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 19. siječnja 2015.

Piše:

Jelena
Mihelčić