Susret sa složenom mrežom

Videoinstalacija Razmak između riječi je gdje se nalazim sada, autorica: Magdalena Pederin, Galerija SC-a, Zagreb, 23. siječnja – 7. veljače 2015.

 • Videoinstalacija Razmak između riječi je gdje se nalazim sada, autorica: Magdalena Pederin

  Multimedijalna umjetnica Magdalena Pederin u videoinstalaciji Razmak između riječi je gdje se nalazim sada na koreografskoj razini osvještava stanovitu bizarnost komunikacije putem mobilnih telefona. Konkretnije, fokusira se na ljudsko tijelo u odnosu prema tom uređaju. Na tri odvojene projekcije supostavlja izvođače kako bi između ostalog apstrhirala pa zgusnula situacije – razgovor s vlastitim dlanom, nervozno hodanje lijevo desno s dlanom na uhu, kimanje glavom i gledanje u prazno, ležanje koje je opsesivno isprekidano gledanjem u dlan, poziranje za vlastiti dlan i tako dalje. Smiješno je kako, kada uklonimo svaki kontekst i sve što nam je poznato o današnjoj tehnologiji, ljudi zapravo komuniciraju s vlastitim dlanom, odnosno malom napravom koja stane u dlan.
  Videoinstalacija Razmak između riječi je gdje se nalazim sada, autorica: Magdalena Pederin
  Instalacija je bila postavljena u zagrebačkoj Galeriji SC od 23. siječnja do 7. veljače, a u njoj se pojavljuje osmero izvođača, glumaca i plesnih umjetnika. Oni su Tomas Kutinjač, Selma Banich, Stipe Kostanić, Nikolina Komljenović, Livio Badurina, Iva Mihalić, Žak Valenta i Zrinka Užbinec. Na jednom uzdužnom zidu su tri nijeme projekcije na kojima se u loopu nasumice vrte kraće videosnimke svih izvođača, uvijek samih u kadru. U 512 mogućih kombinacija ponekad se desi da na dvije ili čak sve tri projekcije vidimo istu snimku, ali uglavnom se razlikuju. Istovremeno iz zvučnika dopiru sintetizirani računalno generirani glasovi muškarca i žene, za koje kasnije iz programske knjižice doznajemo da su tekstovi iz knjige Solaris Stanislawa Lema.

  Izvođači djeluju pomalo zbunjeno, izgubljeno, u svim tim ponekad komičnim dijalozima s komadom tehnike, samih sa sobom, sa stolcem kojeg koriste kao da nikada ranije nisu. U kostimima različitih modernih, futurističkih krojeva oni su vanzemaljski. Jednako kao i izvođači, i gledatelji su stavljeni u poziciju komunikacije s tehnološkim konstruktom – naime trokanalnu videoinstalaciju nije moguće percipirati odjednom pa pažnja neprestano šara od jednog do drugog pa do trećeg kadra, nasumce. Vizualno premiještanje fokusa prati i autiditivna komponenta instalcije na način da zvuk također putuje iz lijevog zvučnika u desni i tako dalje.
  Videoinstalacija Razmak između riječi je gdje se nalazim sada, autorica: Magdalena Pederin
  Nasumično kombiniranje videosnimaka, njihovog redosljeda i međusobnog odnosa, korepondira jednako nasumičnom trenutku ulaska i izlaska gledatelja iz prostora. Kreirana je složena mreža odnosa kakva ilustrira paralelni računalni mrežni sustav, paralelni svemir kroz kojeg svakodnevno navigiramo u razmaku između riječi.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 6. veljače 2015.

  Razmak između riječi je gdje se nalazim sada
  autorica Magdalena Pederin
  snimatelj Branko Linta, rasvjeta Joško Milić, pogramiranje Ivan Marušić Klif, kostimi Oliver Jularić
  protagonisti: Tomas Kutinjač, Selma Banich, Stipe Kostanić, Nikolina Komljenović, Livio Badurina, Iva Mihalić, Žak Valenta, Zrinka Užbinec
  produkcija: Magdalena Pederin; koprodukcija: Kultura promjene, Studentski centar, Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Piše:

Jelena
Mihelčić