Fantazma o ljubavi

Paradigma, autor Željko Drmić

 • Paradigma, autor Željko Drmić

  I dok se kao i svake godine uoči Valentinova sa svih strana nametala idealizirana slika romantične ljubavi, u Galeriji SC odigrana je predstava Paradigma Željka Drmića koja paradigmu ljubavnoga para na začudan način deformira. Veći dio predstave odvija se iza poluprozirnoga najlonskog zastora kreirajući svojevrstan filter kroz kojeg publika promatra tek obrise izvođača, ujedno su-potpisnika koreografije, Josipe Bubaš i Željka Drmića.

  Oni eksploatiraju takvu zamućenu sliku, čas približavanjem, čas udaljavanjem, pa u početku ne možemo odgonetnuti njihov identitet. Oboje imaju androgina tijela, dugu kosu i brkove. Je li riječ o dvije žene ili dva muškarca? Međusobnim zrcaljenjem stvaraju na trenutke nadrealne oblike. Tek kasnije, izlaskom ispred zastora, doznajemo kako je riječ o muškarcu i ženi – u bikiniju. Njihovo slow-motion kretanje do kraja predstave manipulira rodnim identitetima, međutim koreografija ubrzo postaje redundantna i bez fokusa.
  Paradigma, autor Željko Drmić
  Za razliku pokreta, vizualni aspekt predstave pomno je promišljen. Bjelini Galerije SC suprotstavljena je crvena boja u detaljima kostima, scenografije i videa. Crvena kao boja ljubavi, ali i crvena boja krvi i nasilja. Vizualni minimalizam povremeno koketira s camp estetikom kroz uporabu glittera – svjetlucavi crveni krug u pozadini scene, šljokice i sjajilo kojima se izvođači posipaju, da bi na kraju predstave bili potpuno prekriveni zlatom, gubeći svaku rodnu označenost.

  Na zvukovnoj razini, mračnu stranu ljubavi unose drski i gorki tekstovi pjesnikinje Nicole Blackman u prigodno ravnodušnoj interpretaciji Željke Sančanin, a nelagoda iz tekstova dodatno se pojačava fantazmagoričnim videom u kojem se Drmić prerušava - u mačku. Prema programskoj knjižici saznajemo da se autor bavio pojavom u kojoj vlasnici počinju sličiti na svoje ljubimce i obrnuto.

  Iako ga zagrebačka umjetnička scena poznaje kao voditelja Kolaža, Željko Drmić je, barem kao autor u izvedbenim umjetnostima, novo ime. Paradigma je stoga prilično uspješna u namjeri, začudnosti, posebno vizualnom dojmu, dok joj je kao cjelini potrebno podosta uređivanja.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 24. veljače 2015.
  Paradigma, autor Željko Drmić
  Paradigma
  koncept, režija, scena, kostimi: Željko Drmić
  koreografija i izvedba: Josipa Bubaš i Željko Drmić
  premijera 13. veljače 2015., Galerija SC
  glas Željka Sančanin, zvuk Hrvoje Radnić, mačka Salvador Farinelli, fotografija i video Darko Vaupotić i Leo Vitasović, oblikovanje svjetla Marino Frankola, produkcija, asistentica Lana Nikolić
  produkcija: Udruga Kolaž u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu

Piše:

Jelena
Mihelčić