Odlazak plesnoga filozofa

Sjećanje: Michael Bernard (1926.-2015.)

  • Michael Bernard Francuski filozof Michael Bernard umro je 17. ožujka 2015. a u objavi o njegovu odlasku, profesorice, istraživačice i koordinatorice plesnoga odsjeka Sveučilišta Pariz 8 među ostalim su napisale: „Michel Bernard, filozof svakom porom svoje kože, neumorno je istraživao izražajnost tijela i onoga što je nazvao „plesni korporeitet“, više od trideset godina tvrdoglavo i strastveno se zanimajući za suvremeni ples. Neumoran gledatelj, prijatelj mnogih plesača i koeografa, velikodušan i istodobno zahtjevan profesor, kojemu je bilo strano svako zatvaranje u povlaštene krugove  i snobizam, autor neiscrpne eruditske misli, koliko rigorozan, toliko i brižno vodeći računa da bude što bliže plesnome iskustvu i njegovim mijenama, bio je naša utemeljitelska i pokretačka snaga.“

    Michel Bernard je od 1968. do 1984. predavao na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta Nanterre, zatim tri godine na Sveučilištu u Avignonu gdje je osnovao Istraživački institut za izvedbene umjetnosti (1984-1987), a u sklopu kazališnoga odsjeka Sveučilišta Pariz 8 utemeljio je plesni odsjek 1989. Vizionarski, potpuno izvan utabanih edukativnih puteva, s grupom plesača i istraživača osnovao je plesni odsjek koji već dvadeset i pet godina postoji kao snažna teorijska platforma plesnoga istraživanja. Usko vezan uz raznolike oblike plesa prakse kao dinamizatora transdciplinarnoga proučavanja plesa ovaj je odsjek razvio frankofonsku misao o plesu.

    Izdvojimo dva djela Michela Bernarda koja su nama koji se bavimo plesnom teorijom ili praksom nezaobilazna: Tijelo (Le Corps, 1972) i O koreografskom stvaralaštvu (De la création chorégraphique. 2001). Iz te druge knjige preveli smo na hrvatski u časopisu Kretanja br. 12 (2009) dva teksta: O korporeitetu kao „antitijelu“ ili o estetičkoj subverziji tradiconalne kategorije „tijelo“ i Osjeti i fikcija ili neobični efekti triju osjetilnih hijazama. Možemo samo obećati da ćemo i dalje prevoditi, i raditi na zahtjevnim tekstovima Michela Bernarda, tekstovima koji stimuliraju i čine živim i prisutnim plesni imagnarij. I svoga autora.

    © Katja Šimunić, PLESNA SCENA.hr, 20. ožujka 2015.

Piše:

Katja
Šimunić