Kako govoriti Ples?

Advocates of Dance. International Advocacy Meeting for Contemporary Dance (Međunarodni zagovarački susret za suvremeni ples), Sofija, Bugarska, 13. – 15. svibnja 2015.

 • Otvaranje festivala Adovcates of Dance1, foto: Stephan Dzhambazov

  Nomadska plesna akademija (NOMAD Dance Academy) regionalna je plesna mreža koja je ove godine navršila deset godina rada. Uključuje plesne i izvedbene umjetnike, producente i programatore iz balkanske regije, a radi po specifičnim principima suradnje koji omogućuju transformaciju i protok ljudi i ideja. Najvidljiviji regionalni NDA projekt je Go out and Dance, a vrlo značajan bio je edukacijski koji je trajao od 2008. do 2010., koji je postavio inovativnu viziju edukacije u plesu te je umrežio i podupro razvoj brojnih mladih umjetnika iz regije. Izravan rezultat NDA razvoj je novih festivala u regiji kao – LocoMotion u Skopju, Zvrk u Sarajevu, Kondenz u Beogradu, CoFestival u Ljubljani i Antistatic u Sofiji koji su danas ključni subjekti za daljnji razvoj izvan-institucionalnih plesnih scena. Sljedeći korak bio je otvaranje lokalnih NDA organizacija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

  Trenutno, regionalna je NDA usmjerila djelovanje na područje koje se nametnulo kao zajednički interes, a to je zagovaračka platforma. Naime, nakon uspostavljanja edukacije i mreže festivala, postalo je jasno da je za napredak, jačanje, vidljivost i poziciju plesnih scena u cijeloj regiji presudan kvalitetniji dijalog sa institucijama lokalnih i državnih uprava. Prvi takav projekt održan je 2013. u Skoplju pod nazivom Nomad Dance Advocates. Drugi se održao od 13. do 15. svibnja 2015. u sklopu Antistatic festivala u organizaciji NDA Bugarska, a u suradnji sa Lokomotivom iz Skoplja, Stanicom iz Beograda, Plesnim centrom Tala iz Zagreba i NDA Slovenija. Nizom umjetničkih programa, rasprava i fokus grupa radilo se na uspostavljanju boljeg dijaloga unutar regije, a prvenstveno na relacijama nezavisna plesna scena – javne ustanove. Osim umjetnika, na ovom sastanku gosti su bili predstavnici ministarstava kulture i gradskih uprava iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, te neovisni stručnjaci i programatori iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Poljske, Češke, Slovenije, Bosne, Makedonije. (više ovdje).

  8. Antistatic, International Festival for Contemporary Dance and Performance, foto: AntistaticSukob progresivne, brze, kreativne i umrežene nezavisne scene s tromim institucionalnim sistemima, zaoštren problematikom EU programa, zajednički je problem cijele regije, kojem su u zaleđu politički diskontinuiteti i ekonomska kriza. Sve to rezultira slabljenjem pozicije umjetnika i sve težoj argumentaciji uloge umjetnosti u društvu, onoj mimo tržišne logike. NDA zagovarački projekt zajednička je platforma na razini balkanske regije, i konkretna akcija usmjerena na iznalaženja novih rješenja za opstanak izvan-institucionalne plesne scene. Tijekom spektakularnog i duhovitog otvaranja Adovcates of Dance susreta na gradskom stadionu u Sofiji, nizom interaktivnih mini performansa i igara koje su rasplesale sve prisutne, a sve pod pokroviteljstvom gradonačelnice, simbolički su postavljeni temelji budućeg Centra za izvedbene umjetnosti u Sofiji.

  U nastavku festivala Antistatic svoje radove pokazali su neki od najaktivnijih bugarskih umjetnika kao što su Miroslav Jordanov, Živko Želiazkov i naravno Ivo Dimčev. Programski fokus festivala jasno je uokviren pitanjem „kako ples razmatra svoju suvremenost gledajući unazad i zamišljajući svoju budućnost?“ pa su se na programu našle A Mary Wigman Dance Evening Fabiana Barbe, InsTanzen Kattrin Deufert i Thomasa Plischkea, Sequel for the Future Willya Pragera i Sonje Pregrad, Versuchsperson Silke Grabnger i Laury Young s How is now?

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 21. svibnja 2015.
  (autorica naslovne fotografije je Buria Pandova)

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji