Odlazak buto majstora

Sjećanje: Ko Murobushi (Tokio, Japan, 14. lipnja 1947. – München, Njemačka, 18. lipnja 2015.)

 • Ko Murobushi, foto: www.ko-murobushi.com

  U četvrtak 18. lipnja plesnim se krugovima proširila vijesti da je Ko Murobushi, jedan od najutjecajnijih buto majstora, iznenada preminuo u 68. godini života. Buto je plesni stil koji se pojavio pedesetih godina u Japanu kao otpor tradicionalnim japanskim plesnim formama, a istovremeno i kao otpor zapadnom utjecaju. Buto je pod velikim utjecajem razaranja i patnje uzrokovane Drugim svjetskim ratom te se naziva i plesom tame.

  Ko Murobushi rođen je u Tokiju 1947, a svoj put u buto započeo je već u ranoj mladosti studirajući kod osnivača buto stila, velikog Tatsumia Hijikatae od 1968. do 1970. Nakratko napušta ples kako bi se pridružio redovničkom redu Yamabushi s kojima prolazi asketsku praksu. Vrativši se plesu, postao je jedan od najpoznatijih svjetskih buto umjetnika i učitelja. Zajedno sa skupinom plesača, 1970. suosnivač je grupe Dairakudakan, buto časopis Hageshii Kisetsu (Nasilan period) pokreće 1974, a zajedno s Carlottom Ikedom prvu žensku buto skupinu Ariadone. Iz njihove suradnje nastali su neki legendarni radovi, između ostalih najpoznatija Le Dernier Eden – porte de l’au-delá. Mušku grupu Sebi osniva 1974., a kao suproducent tih dviju skupina, brojnim gostovanjima ostavlja značajan trag u europskoj i svjetskoj percepciji buta.

  Od 1985. koncentrira se na duo-produkcije s Urarom Kusanagi s kojom gostuje po Europi i Južnoj Americi, a hrvatskoj se publici predstavljaju na 14. Tjednu suvremenog plesa. Neprekidno radeći na otvaranju buta širem kontekstu u svom umjetničkom radu i podučavanju istovremeno pokušava dublje istražiti njegove japanske korijene. Sa solo predstavama Edge 01, Edge 02 i grupnom Edge 03 pozvan je na prestižne europske plesne festivale, između ostalih ImPulsTanz Festival s kojim nadalje kontinuirano surađuje kao umjetnik i mentor te Montpellier Dance Festival i London Butoh Network Festival, a potom dobiva brojne nagrade i rezidencije, uključujući one u Meksiku, Indiji i New Yorku.

  Grupu Ko&Edge Co. s tri japanska plesača pokreće 2003. i predstavlja rad Handsome Blue Sky na JADE2003 Hijikata Memorialu, a 2004. izlazi sa serijom nazvanom Experimental Body kroz koju traga za granicama u fizičkom. Impresivna solo predstava iz 2012. quick silver odvela ga je ponovno na višegodišnju svjetsku turneju. Potom kreira Ritournelle u 2013. te Enthusiastic Dance on the Grave na glazbu Jimia Hendrixa za grupu mladih plesača. Ovog ljeta u planu je imao novi rad za petnaest plesača, s premijerom u listopadu u Parizu.

  Neprekidno podučavajući, Ko Murobushi obilježio je generacije plesača, izvođača, glumaca i entuzijasta koji su prošli kroz njegove buto radionice i seminare kroz koje im je otvorio put prema njihovom vlastitom izričaju.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 24. lipnja 2015.

Piše:

Iva Nerina
Sibila