Sofisticirani kozmički ples

7. Perforacije Festival, Rijeka – Split – Zagreb, 13. – 29. lipnja 2015.: O.N.E., Horizont događaja, kor. Martina Nevistić

 • O.N.E.: Horizont događaja, kor. Martina Nevistić

  Radove Martine Nevistić karakterizira sofisticiran dizajn, isprepletenost s drugim medijima te čvrsta i jasna struktura, što su sve odlike i nove predstave Horizont događaja, premijerno već tradicionalno izvedene na festivalu Perforacije. Ovaj put igre svjetlosti ispresijecaju prostor intenzivnog gibanja triju izvođačica Petre Chelfi, Ivane Pavlović i same autorice, koje matematički precizno među gledateljima grade kozmički ples.
  O.N.E.: Horizont događaja, kor. Martina Nevistić
  Horizont događaja je kao naziv za granicu, odnosno površinu crne rupe u svemiru kroz koju je moguće ući, ali je iz nje nemoguće izaći, poslužio kao mogući ulaz u koreografski materijal koji se na mnogostruke načine bavi odnosom triju plesačica. Tako Martina Nevistić vrlo jasno, ponekad i doslovno stvara poveznice između kretanja na razini atoma, mikroorganizama sve do svemirskih tijela. Od jednostavnog mirovanja, vibriranja, preko hodanja unisono ili u različitim pravcima, rolanja i sudaranja na tlu, do složenih prostornih konstrukcija. Sve tri izvođačice poput holograma su hladne, distancirane i djeluju programirano u izvedbi zadanih pokreta. Stilski, pokret je oblikovan općenitim suvremenoplesnim leksikom kojemu nedostaje autentičnog autorskog upliva, nečeg što bi ostalo u pamćenju, ali je istovremeno ugodna njegova čistoća i profiliranost. Iako u nekim dijelovima možda razvodnjena, zanimljiva je arhitektura predstave jer se energija postepeno intenzivira do vrenja, da bi se na kraju ponovno smirila u nultu točku.
  O.N.E.: Horizont događaja, kor. Martina Nevistić
  Atmosfera znanstvene fantastike podcrtana je elektronskom glazbom (Višeslav Laboš) i kostimom boje kože koji neutralizira tijelo te futurističkom frizurom i šminkom (Nina Tarnovski, NTS). Razveden vizualni okoliš čija je uloga ravnopravna pokretu, temelji se na svjetlosti, a sastoji se od malih lampica koje kovitlaju zrakom ili plutajućih lampica unutar kostima, do zraka svjetlosti koje se lome na ogledalima i režu prostor (vizualno oblikovanje: Dora Đurkesac, Ivan Lukušić Liik; oblikovanje svjetla: Bojan Bogojević).

  Ova će predstava zato gledatelja, ponajviše mladu publiku, privući atraktivnom atmosferom, jasnom namjerom i dinamikom plesnog pokreta.

  © Jelena Mihelčić, PLESNASCENA.hr, 13. srpnja 2015.

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji