Psihodelična video mašina

7. Perforacije Festival, Rijeka – Split – Zagreb, 13. – 29. lipnja 2015.: Dirty Dollhouse: #sveštotrebateznati, autorica Ina Sladić

 • Dirty Dollhouse: #sveštotrebateznati, autorica Ina Sladić

  Ina Sladić mlada je izvedbena umjetnica iz čije se biografije najviše ističe suradnja s Xavierom Le Royom, Mårtenom Spångbergom i Marinom Abramović. U Hrvatskoj je njezina najrecentnija suradnja kao izvođačice ove sezone bila u predstavi Tijelo Mirjane Preis u Zagrebačkom kazalištu mladih, dok se autorski domaćoj publici tijekom 2013. i 2014. predstavila projektima Navigating Darkness i nastavkom As The Dark Wave Swells. Najnoviji autorski rad #sveštotrebateznati premijerno je izveden na ovogodišnjem festivalu Perforacije, u Teatru &TD, kao odabrani projekt iz rezidencijalnog programa udruge Domino.
  Dirty Dollhouse: #sveštotrebateznati, autorica Ina Sladić
  #sveštotrebateznati psihodelična je mješavina slika, video mašina koja ostavlja osjećaj preopterećenja i lagane glavobolje kao kod ubrzanog prebacivanja TV kanala ili pregledavanja novosti na nekoj od društvenih mreža. Sladić koristi citate iz filmova,  reklama i općenito pop-kulture čiji se kratki kadrovi brzo izmjenjuju na tri velika videozida (dizajn i video Dora Đurkesac). Uz njezin glas koji dopire sa zvučnika, upuštanje u slike djeluje i hipnotično.

  Glas je i simulacija preuzeta iz videoigrica, kojima je predstava nadahnuta, glas koji pozdravlja publiku, daje joj upute za gledanje, najavljuje spektakl kakvog nismo očekivali, sa svim elementima potrebnim za uspjeh. To sakrastično obećanje Ina Sladić se trudi doslovno ispuniti, kasnije uz partnera na sceni, Peru Bandu, iznalaženjem uvijek novih atraktivnih rješenja kojima će zabaviti gledatelja. Tu su šljokice, dim, roboti sa životinjskim maskama, tučnjava, seks... uvijek akcija, dok gledatelji ostaju pasivni, unatoč tomu što se naglašava njihov slobodan izbor. Ta je pasivnost utjelovljena i koreografski tako što izvođači često usporeno pužu na sve četiri ili su u nekontroliranim trzajevima. Da smo ušli u ekran podsjeća nas povremeni prekid slike i njezino loadanje te popularni hashtagovi koji komunikaciju svode na ključne riječi.
  Dirty Dollhouse: #sveštotrebateznati, autorica Ina Sladić
  Ina Sladić je kompletna izvođačica, školovana pri Folkwang sveučilištu za umjetnost u Essenu, gdje dio školovanja uključuje i savladavanje najvažnijih djela repertoara Pine Bausch. Njezine je plesačke i glumačke vještine primjerice jako dobro upotrijebila Mirjana Preis u spomenutoj dječjoj predstavi Tijelo. S obzirom da je kao partner u predstavu uskočio u zadnji trenutak, kao zamjena Marku Jastrevskom, Pero Banda nije mogao sakriti nesigurnost, no riječ je o talentiranom plesaču. #sveštotrebateznati je duhovita i inteligentna predstava, ne prva, ali svakako jedna od pristupačnijih, koja će vas podsjetiti na način života uz ekrane.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 1. rujna 2015.

  #sveštotrebateznati
  autorica Ina Sladić
  premijera
  vizualni identitet, dizajn & video Dora Đurkesac,
  izvode: Pero Banda, Ina Sladić
  glazba POPSIMONOVA, fotografija Darko Vaupotić, scenografija & kostimografija Ina Sladić & Dora Đurkesac, dramaturški savjetnik Vedran Hleb
  koprodukcija: Domino, Dirty Dollhouse, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Kultura promjene-Teatar &TD (kroz program LAB&TD)

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji