Vrednovanje struke

Nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske 2015., Zagrebački plesni centar, 26. listopada 2015.

 • Dobitnici Nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske 2015.

  U Zagrebačkom plesnom centru 26. listopada 2015. dodijeljene su nagrade strukovnih plesnih udruga, Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS. U duhovitoj režiji Martine Granić kroz nagrade su vodile šarmantne Josipa Štulić i Nina Sakić, a njihove pratilje bile su učenice drugog razreda Srednje škole suvremenog plesa Ane Maletić. Kategorije su se ove godine ponešto razlikovale od proteklih. Tako su dodijeljene nagrade za koreografiju, solo izvedbu, grupnu izvedbu, najperspektivnijeg plesnog umjetnika te posebna nagrada upravnih odbora za izuzetan doprinos razvoju struke.
  BADco, Zagreb: Manje zlo, kor. Zrinka Užbinec i Nikolina Pristaš
  Nagradu za najbolju pojedinačnu izvedbu dobila je Zrinka Užbinec za predstavu Manje zlo, nastalu u produkciji njezine matične grupe BADco. Nakon dugog niza zajedničkih izvedbi unutar BADco i suradnji s brojnim koreografima i projektima, u svojoj prvoj solo izvedbi Zrinka Užbinec dala je dojmljivu izvedbu koju publika i struka cijene. Sabijenu u prostoru, krcatu znakovima, a prijeteće, makabrističke atmosfere, predstavu Manje zlo izvođačica gradi kroz nekoliko slojeva, aktivirajući koreografiju, tekst, rekvizite i zvuk. Izvedba ove predstave plesačicu stavlja u poziciju izvođača-autora s obzirom da koreografske fraze nisu fiksirane, što znači da materijalizacija koreografije proistječe iz tijela plesačice u trenutku izvedbe. Osim plesačke ekspertize, specifično nešto za ovu izvođačicu njezina je komunikacija s publikom, koju unutar ove zahtjevne strukture uspijeva izgraditi na intiman, duhovit način, gotovo preko ili mimo građe same predstave. Manje zlo nagrađeno je i u kategoriji koreografije, a nagradu su podijelile Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec.

  Za najbolji izvođački ansambl, odnosno kolektivnu izvedbu, nagradu su dobile Irena Mikec, Lana Hosni, Katarina Rilović, Irena Tomašić i Mia Zalukar za Varijacije o osjetnom Marjane Krajač. Prvi puta okupljena u repriznim izvedbama Koreografske fantazije br.1, ta grupa plesačica je kroz suptilan, pročišćen i suveren autorski pristup Marjane Krajač uspostavila snažnu kolektivnu koherenciju koja je bitan segment predstave. No ovaj ansambl provocira i blagom kontradikcijom u svojoj pojavnosti: s jedne strane djevojačka grupa, raspuštenih kosa i mekih obrisa priziva eho modernizma i tradicije, dok suvremenom tjelesnošću i autonomijom svake pojedine, s tom idejom diskretno pregovara. Jedna od ovih izvođačica, Lana Hosni, prema glasovima kolegica i kolega, nametnula se svojim izvedbama, osim kod Marjane Krajač i u predstavama Brune Isakovića i Irme Omerzo, te je nagrađena kao trenutačno najperspektivnija. 
  Sodaberg koreografski laboratorij, Zagreb: Varijacije o osjetnom, kor. Marjana Krajač
  Posebnu nagradu za izuzetan umjetnički doprinos i doprinos strukturnom razvoju plesne umjetnosti u Republici Hrvatskoj na prijedlog članova, Upravni odbori obje udruge dodijelili su Branku Bankoviću „za trideset godina umjetničkog djelovanja kao plesač, pedagog, producent, aktivist – neizostavan čimbenik pri stvaranju i kreiranju zagrebačke i hrvatske plesne scene“. Branko Banković plesač je impresivne biografije; od 1984. stalni član Studija za suvremeni ples, gdje pleše u gotovo svim predstavama tog ansambla i gostuje u brojnim drugim produkcijama. Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući Nagradu hrvatskog glumišta i aktualni predsjednik Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

  Osim nagrađenih, nominirani su bili: za solo izvedbu Ana Vnučec, Petra Chelfi, Zrinka Lukčec, Ivana Pavlović, Petra Hrašćanec i Tomislav Feller. Za kolektivnu izvedbu: Studio za suvremeni ples, BADco, ansambl predstave Horizont događanja i ansambl predstave Trilogija. Za najbolju koreografiju nominirani su i Bruno Isaković, Martina Nevistić, Eni Vesović, Petra Hrašćanec i Saša Božić, a za mladog umjetnika Matea Bilosnić. Broj i dijapazon izričaja unutar nominacija pokazuje priličan interes plesne scene za ovu nagradu i rast prepoznavanja njezine važnosti za ovu profesiju, koja mimo struke same rijetko dobiva mogućnost javnog vrednovanja i priznanja.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 2. studenoga 2015.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji