Arhive i planovi

Karlovac Dance Festival – Jesensko izdanje, 20. – 23. studenoga 2015.: Nomadografija

 • Karlovac Dance Festival: Kad se male ruke slože...

  Četvrto izdanje petog po redu Festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti Karlovac Dance Festival (KDF) održano je od 20. do 23. studenoga na nekoliko lokacija. Organizator je bio Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. a za okupljanje publike koja je došla iz Rijeke, Splita, Varaždina i Zagreba, zaslužna je suradnja festivala s projektom Nomadografija u realizaciji Nomad Dance Academy Croatia koju čine plesni umjetnici iz cijele Hrvatske: Aleksandra Janeva Imfeld, Larisa Navojec, Tamara Curić, Iva Nerina Sibila, Melita Spahić Bezjak, Sanja Tropp Frühwald, Nives Soldičić, Ivana Kalc, Dejan Košćak i Sanja Petrovski. Na meniju festivala najavljeni su: improvizacija, kritika, video, izložba, razgovori, tulum, kava, kuhanje i naravno – suvremeni ples! U fokusu Nomadografije je razvoj suvremenoplesne scene, njezino umrežavanje i mobilnost, pri čemu se koristi i jedinstveni model alternativnog edukacijskog, strukturnog i umjetničkog profila usmjeren na decentralizaciju plesne scene. Program je trajao četiri dana i okupio sve članove NDA Cro s ciljem podizanja prisutnosti i vidljivosti plesa u Karlovcu.
  Karlovac Dance Festival 2015.
  Prvi dan festivala bio je rezerviran za plesnu predstavu Displaced (u izvedbi i koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld, Larise Navojec i Tamare Curić, a u suradnji s Zrinkom Užbinec) u prepunom Gradskom kazalištu Zorin dom. Susret plesnih umjetnika, publike i kritičara pod nazivom Kritički parkour moderirala je Iva Nerina Sibila. Drugoga dana otvorena je izložba u novom prostoru udruge F.R.E.E D.A.N.C.E, tek dobivenom na korištenje od Republike Hrvatske. Nova lokacija je u suradnji s Hanom Lukas Midžić oplemenjena instalacijama duhovitih, intimnih zapisa, fotografija, dokumenata, ključnih riječi NDA Cro, mapiranja lokacija i projekata kroz arhivu NDA. Prikazan je i dokumentarni film Nomadovizija koji rječito govori o počecima i razvoju projekta Nomad Dance Academy započetog 2010. godine.

  Treći dan, nedjelja, bio je posvećen publici koja je po prvom snježnom danu u godini doputovala iz Rijeke, Varaždina, Zagreba i Splita. Ulaz na sva događanja plaćao se dobrovoljnim prilogom hrane koja se te večeri spremala. Karlovačka kavica dobrodošlice održala se u malom kancelarijskom prostoru Info point Free Dance, a Talk talk roulette, zajednička igra komunikacije u kojoj su pravila preuzeta iz tehnika plesne improvizacije i radionicu s novim modelima edukacije za ne-plesače i publiku, a također i profesionalne plesne umjetnike, u prostoru plesne dvorane Studio 23.
  Karlovac Dance Festival 2015.
  Večernji program osmišljen je u formatu performansa prema konceptu Larise Navojec pod nazivom Nomad Menu – kuhanje, izvedba, party, a izveden je u Maloj sceni Hrvatskog doma. Suradnici i izvođači bili su: Ivana Kalc, Larisa Navojec, Melita Spahić Bezjak, Nives Soldičić i Sanja Tropp Frühwald, a za glazbu je bio zadužen hrwo E. Prostor Male scene, transformiran po NDA principima, bio je nenametljivo ispunjen nizom informacija: fotografije arhive dosadašnjih programa visjele su po prostoru i izmjenjivale se na računalu, na drugom zidu prikazivan je film, jedan zid bio je oblijepljen ključnim riječima koje su zadirale u koncept performansa: komunikacija, povjerenje, decentralizacija, ples, ravnopravnost, utopija… U izvedbenom prostoru kojeg je okruživala publika izveden je performans sastavljen od sekvenci iz prijašnjih projekata i novoizrađenog plesnog materijala koji se sastojao od kretanja po prostoru s jednostavnim promjenama fokusa do kontakt improvizacije. Izostao je kontakt s publikom (koje nije bilo previše) zbog siline energije koju su performeri unijeli u izvedbeni prostor i tako se pomalo ogradili od gledatelja koji kao da su ustuknuli.

  Posljednji dan održan je sastanak NDA Cro na kome su izloženi planovi za narednu sezonu i provedena je evaluacija festivalskog događanja. Tako je projekt Nomadografija 2015 u cijelosti bio usmjeren na Karlovac kao lokalnu zajednicu sa specifičnim potrebama, a veliki trud Melite Spahić Bezjak, umjetničke voditeljice festivala i udruge F.R.E.E. D.A.N.C.E, njezina silna volja, znanje i ljubav prema plesnoj umjetnosti rezultirali su nadasve neobičnim, toplim, duhovitim, multimedijalnim plesnim događanjem u kojem je fokus bio velikim dijelom na arhivi, temi koja je sve prisutnija na plesnoj sceni Hrvatske.

  © Sanja Petrovski, PLESNASCENA.hr, 2. prosinca 2015.
  Karlovac Dance Festival 2015. Izložba

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji