Žrtvovanje za show

Balkan Dance Reality Show, autori: Iva Sveshtarova, Rose Beermann, Sonja Pregrad, Willy Prager

 • Balkan Dance Reality Show, autori: Iva Sveshtarova, Rose Beermann, Sonja Pregrad, Willy Prager, foto: Neven Petrović

  Na pozornici nas dočekuju vuk, lisica, pijetao i jelen, točnije izvođači u tim kostimima. U podlozi kreću amblematski, zloslutni taktovi Posvećenja proljeća Igora Stravinskog. Intrigantan je to početak predstave Balkan Dance Reality Show, bugarsko-hrvatsko-njemačkoga kolektiva Ive Sveshtarove, Rose Beermann, Sonje Pregrad i Willya Pragera, velike međunarodne produkcije koja uključuje potporu brojnih organizacija iz  navedenih zemalja. Riječ je o predstavi unutar predstave, o showu unutar showa, koji uz komičnu izvedbu problematizira percepciju Balkana i umjetničko tržište. Vještim dramaturškim obratom najprije gledamo izvedbu Posvećenja proljeća, a zatim i proces njegovog nastanka, i to u situaciji hinjenog reality showa u kojem se spomenuta četiri izvođača, sada bez maske, nadmeću za titulu novog velikog umjetnika, što je koncept preuzet iz stvarnoga američkog reality showa Work of Art: The Next Great Artist.
  Balkan Dance Reality Show, autori: Iva Sveshtarova, Rose Beermann, Sonja Pregrad, Willy Prager, foto: Neven Petrović
  Posvećenje proljeća u izvedbi iznimno usporenih životinja, na improviziranom plesnom podu s cvjetićima priziva nešto primitivno, zaostalo i lijeno, što kasnije doznajemo da i jesu dominantne asocijacije na Balkan. U kombinaciji s formatom realityja autori se, čini se, doživljavaju žrtvama spektakla u kojem se ne snalaze. Pogled iza kulisa, pod neprestanim opaskama o tome što se od umjetnika očekuje (tekst je doslovno preuzet iz spomenute emisije), stvara osjećaj nervoze i anksioznosti, dok se istovremeno smijemo i zabavljamo uz reakcije izvođača.

  Premda je u cjelini riječ o u svakom aspektu dosljednoj, upečatljivoj i izvođački snažnoj predstavi, problematičan je stav kojeg zastupa, a koji samo dodatno potvrđuje još jedan stereotip o Balkancima – da volimo izigravati žrtve.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 7. prosinca 2015.
  Balkan Dance Reality Show, autori: Iva Sveshtarova, Rose Beermann, Sonja Pregrad, Willy Prager, foto: Neven Petrović
  Balkan Dance Reality Show
  autori/izvođači: Iva Sveshtarova, Rose Beermann, Sonja Pregrad, Willy Prager
  dramaturška suradnja Angelina Georgieva, glazba Emilian Gatsov – Elbi, grafički dizajn Georgi Florov
  produkcija Četveroruka i Brain Store Project
  financijska podrška: Ministarstvo kulture Republike Bugarske, Ministarstavo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb
  ko-producenti: Stanica – servis za savremeni ples, Nomad Dance Academy, Life Long Burning (uz podršku programa Culture Europske Unije) te rezidencijalnog programa Étape Danse – fabrik Potsdam u suradnji s CDC Uzès Danse, Théâtre de Nîmes i Bureau du Théâtre et de la Danse/Institut français Deutschland
  podrška: Goethe-Institut Bugarska, Derida Dance Centre, Sofia i Zagrebački plesni centar

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji