Prilog decentralizaciji

Zadarski plesni ansambl i HNK Zadar: 2. večer plesne minijature, Okupljanje nezavisne zadarske plesne scene, 17. studenoga 2015.

 • Večer plesne minijature

  Drugu godinu zaredom Zadarski plesni ansambl u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, a u sklopu proslave Dana grada Zadra, okuplja nezavisnu plesnu scenu kroz projekt Večer plesne minijature. Program večeri sadrži trenutni presjek rada plesnih skupina i pojedinaca vezanih uz matični grad. Taj projekt je na neki način i inicijativa za obrazovanje vlastitog plesačkog i koreografskog kadra u redovima domaćih plesača. Zbog pomicanja datuma izvedbe (najavljeni 16. studenoga je proglašen danom žalosti zbog tragičnih događaja u Parizu), iz programa Večeri izostale su zasigurno najatraktivnije plesne minijature jer su Zadranke koje rade u Zagrebu morale odustati zbog unaprijed dogovorenih obaveza.
  Večer plesne minijature
  Večer je otvorila glazbena minijatura autora i izvođača Vedrana Miočića Stošića, poznatog pod imenom Gumeni, koji je publici predstavio svoje kraće djelo MonoKrik. Inicijalno osmišljen za off program sedmog po redu Monoplay festivala, ovaj glazbeni performans odgovara na postavljeno pitanje Kako smo preživjeli? posljednjih dvadesetak godina, djelujući na raznim poljima zadarske nezavisne kulturne scene. Autor je svoja iskustva na simboličan način pretočio u svojevrsni gitaristički krik kojim istovremeno izražava osjećaj nemoći i frustracije stanjem na sceni, ali i daje kritiku na uljuljanost svih aktera te scene prema, kako on kaže „kulturnom establišmentu koji ih godinama sustavno ukalupljuje, pasivizira i uškopljuje“. Postavljanjem instrumenta (električne gitare) u prvi plan, a povlačenjem sebe u drugi, autor iz sjene kontrolira sadržaj umjetničkog djela, čime dodatno otvara pitanje odnosa na relaciji autor – institucija – umjetničko djelo te prepušta publici slobodu na vlastitu interpretaciju. Nažalost, zbog promjene datuma izostala je plesna pratnja koja ovu minijaturu tematski smješta u večer plesa.
  Udruga za scensku umjetnost CircoArt, ples na svili, vodstvo Xiomara Ratković
  Potom je Udruga za scensku umjetnost CircoArt pod vodstvom Xiomare Ratković izvela vizualno i zanatski atraktivnu točku plesa na svili te doslovno izmamila uzdahe i ovacije brojne publike. Na Večeri je sudjelovala i Srednja škola suvremenog plesa koja djeluje već četvrtu godinu pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru. Izveli su Rose, koreografiju Vlaste Marotti Hrašćanec, nedavno izvedenu na večeri plesa u Zagrebačkom kazalištu mladih. Gesta pod vodstvom Nene Jurišić predstavila se s dvije vizualno atraktivne koreografije Ogledalo i Šišmiši iz posljednje dramsko-plesne produkcije. Baletna udruga Pirueta izvela je dva sola u klasičnoj plesnoj maniri iz ovogodišnje predstave Šeherezada. Treba istaknuti sjajnu mladu balerinu Teu Drvosek, čiji je napredak od prošlogodišnjeg nastupa na istom projektu upravo zadivljujući. Scenski vrlo zanimljiva, mekanih kretnji, precizna, prozračna i istovremeno vrlo snažna, plijenila je pozornost gledališta. Koreografiju potpisuje Vinka Zekić.
  Baletna udruga Pirueta: Šeherezada, kor. Vinka Zekić
  Zadarski plesni ansambl također je izveo dva plesna broja, prvi pod vodstvom Natali Radelić naziva Šetnja u troje, i drugi, zasigurno najsjajniju minijaturu večeri Underground autorice Natali Perić pod mentorskom palicom Josipe Štulić. Rađena za ovogodišnju Večer plesne minijature, koreografija je skup plesnih fraza koje se svakim izlaskom novih izvođača na scenu nadograđuju. Na taj način komponiraju strukturu od kraćih sekvenci plesnog materijala, transformirajući ga u kompleksnu plesnu cjelinu. Izvođači međusobno prenose energiju igrajući se dinamikom i trajanjem pokreta. Uvježbano, maštovito i tehnički precizno, Ansambl se još jednom pokazao kao rasadnik budućih zadarskih plesnih snaga. Kraj programa rezerviran je za udrugu In Flux koja vrlo aktivno djeluje na hrvatskoj sceni već pet godina baveći se urbanim plesom. Predstavila su se dva ogranka: The next Step voditeljice Suzane Đerđe i Thunder voditeljice Anđele Bugarije.

  Novac prikupljen od manifestacije uručen je kao pomoć prijatelju plesa i kazališta Tomislavu Antoliću Železu koji boluje od leukemije. Zadar je mali plesni kulturni centar u kojem se tijekom godine održava mnoštvo plesnih događanja poput festivala, predstava, radionica i tečajeva. Projekt kao što je Večer plesne minijature pomaže podizanju kulturne i kazališne svijesti lokalnog stanovništva i pridonosi decentralizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

  © Sanja Petrovski, PLESNA SCENA.hr, 13. prosinca 2015.

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji