Uzbudljivo je biti probni pilot

Rezime rada Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

 • Nova plesna dvorana Odsjeka plesa ADU

  Prve dvije i pol godine rada Odsjeka plesa bile su obilježene različitim izazovima koji po prirodi stvari idu uz situaciju uspostavljanja novih studijskih programa u području koje u Hrvatskoj nikada nije postojalo na akademskoj razini. Izazovi uključene, i nastavnike i studente, nisu obeshrabrivali jer sve nosi ista vizija pionirskog stvaranja nečega novog i važnog. Kako kaže jedan dragi kolega: „Uzbudljivo je biti probni pilot!“ Nova generacija studenata upisana ove akademske godine 2015/16, sa svojim šarolikim životnim pozadinama i iskustvima sjajno se uklopila i entuzijastično doprinosi ovoj dinamičnoj energiji. Dvostruko nas je više, od petog semestra doista ličimo na pravu plesnu akademiju, kako se Odsjek uvriježilo nazivati među plesačima. I baš zato useljenje u nove, namjenski uređene prostore Odsjeka u Frankopanskoj 22 doživljavamo kao pravu prekretnicu. Plešući od Nove godine u predivnim, prostranim plesnim dvoranama koje su smještene pored lani uređenih Akademijinih učionica za teorijski rad u prostoru bivšeg skladišta leksa (Leksikografskog zavoda) dobili smo poticaj da podvučemo crtu i osvrnemo se na najistaknutija postignuća koja smo do sada ostavili kao tragove zajedničkog suradničkog truda.

  Najponosniji smo na studentske uspjehe i inicijative. Studentski radovi, bilo njihove vlastite koreografije kreirane u sklopu predmeta Koreografija, bilo radovi kreirani u Izvedbenim radionicama i projektima, predstavljeni su na nekoliko festivala: Platformi HR, Rendez-Vous festivalu, Perforacijama, Velesajmu kulture u Studentskom Centru u Zagrebu, festivalu Monoplay u Zadru, Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčenatu, Festivalu suvremenog plesa u Slavonskom Brodu te međunarodnom Echo festivalu u irskom Derryju.

  Studentski tekstovi, osobito studentica baletne pedagogije i nastavničkog smjera suvremenog plesa, nastali ili kao odgovor na zadatke za pojedine teorijske predmete ili izvan nastavnog konteksta, objavljuju se na portalu plesanscena.hr. Studentice izvedbenog smjera studija suvremenog plesa obogatile su svojim zapaženim sudjelovanjem združene projekte umjetničkih sastavnica zagrebačkog sveučilišta Orfej i Euridika i Madame Buffault. Rektorove nagrade za oba projekta dijele sa svim sudionicima, a posebno raduje rektorova nagrada studenticama Marti Krešić i Lani Šprajcer za koreografiju i izvedbu predstave Šavovi koja je nastala kao rezultat izvannastavne suradnje s kolegama s Akademije. Tu su i dvije pojedinačne i jedna grupna dekanova nagrada.

  Nova plesna dvorana Odsjeka plesa ADUStudenti su sve aktivniji u izvannastavnim projektima pa je ove zime plesna site specific izvedba nastala suradnjom studenata treće i prve godine obogatila Adventski kalendar – manifestaciju u organizaciji Društva arhitekata Zagreba. Ove inicijative signaliziraju da sa studentske strane postoji živi interes za nadovezivanje i suradnju s neposrednim kulturnim i umjetničkim kontekstom, što je doista i glavni cilj obrazovanja koje se stječe na programina Odsjeka. Iako dio obavezne nastavne prakse studenata nastavničkog smjera suvremenog plesa, i novi projekt Studentske vježbaonice pokrenut ove godine otvara se široj javnosti i potiče ju na bavljenje plesom. Vježbaonicu koju vode studenti pod mentorstvom i koja se pokazala iznimno popularnom među mladima, započeli smo još u prostorima Plesnog centra Tala, našem prvom domu, a namjeravamo je također uskoro preseliti u nove prostore u Frankopanskoj. Možda i proširiti.

  U umjetničko-pedagoškom pogledu Odsjek slijedi viziju međunarodne relevantnosti zadanu studijskim programima. Recentni komentari u medijima potvrđuju je kao pravilnu. Jedan smo od rijetkih primjera visokoškolske ustanove u kojoj, uz domaće snage, redovito predaju inozemni nastavnici i stručnjaci. Taj u svijetu uobičajeni model, osobito za ples, za hrvatsko visoko školstvo još uvijek je nažalost prilično neuobičajen. Uz stalno zaposlene četiri nastavnice i dva umjetnička suradnika korepetitora te nastavnike Akademije, Muzičke akademije, Kineziološkog i Učiteljskog fakulteta čija predavanja studenti slušaju, angažman vanjskih suradnika i gostujućih predavača svakako je nužnost, ali i odabir za cijeli niz umjetničkih i stručnih predmeta.

  U tom kontekstu Odsjek je od svog začetka 2013. godine ostvario suradnje s preko dvadeset lokalnih i inozemnih umjetnika, pedagoga i stručnjaka. U nastavi suvremenog plesa vanjski suradnici i gosti predavači bili su istaknuti hrvatski plesni umjetnici i umjetnice poput Ane Mrak, Jasne Vinovrški, Marjane Krajač, Silvije Marchig, Ive Hladnik, Maše Kolar, Aleksandre Janeve Imfeld, Brune Isakovića te vrsni europski koreografi i plesači: Francesco Scavetta, Milan Tomašik, David Hernandez, Milan Kozanek, Guy Nader i Blenard Azaizaj. Područje iskustvene anatomije pokriva iskusna američka stručnjakinja koja uskoro u Zagrebu pokreće certificirani program u analizi pokreta i somatskoj praksi – Janet Kaylo. Kondicijsku pripremu za plesače te ideju zdravog plesača razvijaju stručnjaci plesne znanosti iz Trinity Laban u Londonu, Sarah Beck i Stefano Rosato.

  S nama je redovito sjajna Joan van den Mast, nizozemska stručnjakinja za plesnu metodiku i analizu pokreta po Labanu koja uz topao osmijeh iz studenata izvlači čuda. Nizozemska iskustva u plesnoj pedagogiji bilo je moguće usporediti s britanskima kroz praktični rad s Alysoun Tomkins, a sve to u kontekst domaćeg sustava stavlja naša jedinstvena Ivančica Janković sa Škole Ane Maletić. Na studiju baletne pedagogije ključna je suradnja s Mađarskom plesnom akademijom iz Budimpešte i metodičarima klasičnog baleta Melindom Szitt, Szilardom Macherom i Palom Csillagom. Profesorice Akademije Vaganova i peterburškog Konzervatorija, Natalija Iananis i Elena Šerstneva, vrhunske su svjetske stručnjakinje koje prenose tradicije povijesnih i karakternih plesova sačuvane u peterburškom Mariinskom teatru i redovito su s nama. Pored toga, Odsjek je lani ostvario suradnju i s Pariškim konzervatorijem (Silvia Bidegain), a kroz program nastavne prakse nastavnički studiji povezani su s lokalnim školama baleta i suvremenog plesa.

  Zanimljivo je da je naš novi Odsjek preko Erasmus programa već privukao i troje inozemnih studenata, i to iz Ujedinjenog kraljevstva (The Falmouth University) i Njemačke (Institut für Angewandte Theaterwissenschaft, Giessen). Jedna od njih još je s nama i sa studenticama treće godine suvremenog plesa priprema se za ispite iz plesnih tehnika koji će se ovaj mjesec prvi puta održavati u našim novim dvoranama.

  Srdačno pozivamo sve zainteresirane: dođite, pogledajte gdje i kako radimo danas, nakon dvije i pol godine postojanja. Za početak pridružite nam se na ispitima: Suvremene plesne tehnike 6 kod Milana Tomašika u srijedu 27. siječnja u 19 sati, i Balet 5 kod Andreje Jeličić / nast. praksa Mihaela Devald u četvrtak 28. siječnja u 19 sati.

  © Nikolina Pristaš i Andreja Jeličić, PLESNA SCENA.hr, 23. siječnja 2016.

kritike i eseji