Psihodelično slavlje mladosti

Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits

 • Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits, fotografija iz predstave

  Predstava Igowegoyou? Thierrya Smitsa pršti mladenačkom energijom i putenošću. Šest plesačica i jedan plesač, odjeveni samo u donje rublje, s naglašenom šminkom, od selfie se pozera transformiraju u primitivno pleme čija tijela prolaze kroz ekstatične trzajeve, da bi nas zatim kroz zavodničko njihanje i izvijanje prebacili u plesni klub. Razmeću se vrhuncem snage, napinju mišiće i skakuću poput navijačica. Sirove strasti susreću labudove u ovoj silovitoj i psihodeličnoj izvedbi. Na trenutak podsjećaju na Pjev mladića u gorućoj peći Milane Broš, držeći se za ruke u zaplitanju i rasplitanju. Životinjsko njuškanje i glasanje, vrisak, grimase – aktiviran je cijeli izvođački aparat.
  Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits, promo fotografija
  Igowegoyou? predstavlja grupu dobrih i ekspresivnih izvođača – oni su Toni Flego, Sintija Kučić, Ivona Medić, Nastasja Štefanić, Sara Piljek, Kasija Vrbanac i Anja Rupnik – čija plesačka karijera tek počinje. Oni su osvježenje naspram sve više plesača okrenutih samima sebi, a da pritom malo ili ništa dijele s publikom. Najveća slabost predstave ujedno je i bitna karakteristika ove mlade generacije – velika i naporna fragmentiranost prepuna motiva koji se nabrijano izmjenjuju bez mogućnosti razrade i proživljavanja. Očigledno je Thierry Smits crpio nadahnuće iz dane mu uloge koreografa u predstavi koja je dio jedinstvenog projekta strukturirane prakse Zagrebačkog plesnog centra za mlade plesače. Pilot je to projekt koji je kroz audiciju između prijavljenih tridesetak plesača odabrao njih deset i pružio im priliku višemjesečnog intenzivnog rada u kontekstu profesionalne ansambl produkcije.
  Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits, promo fotografija
  „Nakon završene plesne akademije u Austriji, jedva sam dočekala ovakvu priliku da se dokažem u Hrvatskoj, što je inače teže za mlade i nepoznate plesače, jer nema klasičnih audicija.“ – ispričala je jedna od sudionica projekta Kasija Vrbanac. I ona, kao i njezini kolege Ivona Medić i Toni Flego ponavljaju kako im je ovo bila prva prilika da sudjeluju u većem plesnom projektu i procesu. Za Ivonu Medić iz Pule ovo je ujedno bila i najbolja moguća priprema za plesnu akademiju koju namjerava pohađati i u koju je u međuvremenu i primljena, u Münchenu i u Budimpešti. „Thierry je nekoliko puta ponovio kako s nama radi jednako kao i sa svojom kompanijom u Belgiji (Cie Thor op.a.).“ – prisjeća se. Intenzivan program strukturirane prakse sastoji se od intenzivnih plesnih treninga s renomiranim hrvatskim i stranim pedagozima, koreografima i plesačima, razgovora s renomiranim hrvatskim plesnim umjetnicima te rada na predstavi. „Puno smo radili na individualnosti kroz sve radionice, naučili promatrati svoj identitet i ostaviti ga na pozornici.“ – kazala je Ivona Medić.
  Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits, promo fotografija
  Kasija Vrbanac pak kaže kako je ovo prilika za mlade plesače za koje uglavnom nitko nije čuo, prvi je ovo put da ih je netko okupio i dao im šansu da pokažu što mogu. „Desilo mi se puno aha-trenutaka koji su me promijenili i dali mi potrebno samopouzdanje kakvo plesač mora imati.“ – kaže Kasija Vrbanac i pojašnjava kako je plesni materijal nastao iz njih samih, a Thierry Smits bio je onaj netko izvana koji je pomaknuo njihove granice. Njezin je plan ići dalje po audicijama, ako ih bude u Hrvatskoj sigurno, ali vjerojatnije u inozemstvu. Toni Flego iz Rijeke još je na baletnome studiju Educandato Statale Collegio Uccellis u Italiji, kojeg privodi kraju. Kaže kako mu je ovaj program dao puno znanja, slobode, kreativnosti i samopouzdanja, zato bi bilo šteta da se ukine nakon ovog pilot-izdanja, bez obzira na to tko upravljao Zagrebačkim plesnim centrom.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 4. svibnja 2016.
  Zagrebački plesni centar, Igowegoyou?, kor. Thierry Smits, promo fotografija

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji