Naglasak na hrvatskim autorima

Najava: 33. Tjedan suvremenog plesa, Zagreb, 27. svibnja – 4. lipnja 2016.

 • Tranzicijsko-fikcijsko kazalište – Trafik i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka: Weltschmerz, autor Žak Valenta

  Za nekoliko dana, u jeku borbe hrvatskih plesnih umjetnika za očuvanje autonomije jedinog namjenski izgrađenog prostora za ples u zemlji – Zagrebačkog plesnog centra, počinje 33. Tjedan suvremenog plesa (TSP). Najrelevantniji plesni događaj u Hrvatskoj, koji već preko tri desetljeća u Zagreb, pa i u druge hrvatske gradove dovodi svjetska imena suvremenog plesa, ove godine znakovito prikazuje čak sedamnaest predstava hrvatskih autora, te samo osam inozemnih. Iako su domaći autori uvijek bili dobro zastupljeni u programu festivala, u novije vrijeme ovakav omjer nije bio uobičajen. Umjetnička direktorica festivala Mirna Žagar kaže kako je razlog samo djelomično financijske prirode. „Ove smo godine željeli staviti naglasak na hrvatski program, zaprimili smo izuzetno velik broj prijava. Suočeni s manjom potporom no prijašnje godine, odlučili smo se na rezove u međunarodnom programu.“ – kazala je Žagar.

  Selekciju domaćih predstava obavili su Paul Johnson iz Dance Ireland te Orsoly Balint, kritičarka i članica asocijacije L1 iz Mađarske, koji su prošle godine boravili u Zagrebu i imali se prilike pobliže upoznati s lokalnom scenom. Mirni Žagar čini se da su se selektori rukovodili autorima novije generacije i idejama koje ih okupiraju i koje su ih očito zaintrigirale. Tako će riječki teatar Trafik u Tvornici kulture u Zagrebu prvi put izvesti Weltschmertz, predstavu nadahnutu kultnom grupom Ekatarina Velika, a koja je premijeru imala na prošlogodišnjim Riječkim ljetnim noćima. Također iz Rijeke dolazi Kabinet u duhovitom duetu Ivane Kalc i Nike Mišković. Među hrvatskim autorima su i brojni solo-radovi Aleksandre Mišić, Ine Sladić, Irene Mikec, Ane Kreitmayer i Nikoline Komljenović. Od kolektiva, nastupit će Kik Melone s predstavom Glečer, Martina Granić & Ana Mrak s ansambl-predstavom Botanike te video-plesni duo Nives Sertić i Sonja Pregrad. Rijetka je to prilika za vidjeti njihove radove.
  Kik Melone, Zagreb i Zagrebačko kazalište mladih: Glečer, autori Sonja Pregrad, Pavle Heidler, Ana Horvat, Silvia Marchig
  Zanimanje će zasigurno pobuditi i domaća premijera, ona Staše Zurovca, jednog od rijetkih mlađih hrvatskih autora suvremenog baleta, jednako kao i povratak hrvatskih plesnih umjetnika koji djeluju u inozemstvu, Lade Petrovski Trnovšek (Plesni teatar Ljubljana) i Ivana Blagajčevića (Tanzhaus Zurich). U okviru festivalskog programa predstavlja se i recentni rad Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta (IMRC-a), kolektiva koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom danošću. Oni djeluju uz potporu Hrvatskog instituta za pokret i ples, jednako kao i pilot-projekt strukturirane prakse za mlade plesače čiji ćemo završni rad također vidjeti na programu.

  Prvi put na TSP-u će se predstaviti i studenti Plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti. Na pitanje hoće li njihova prisutnost na festivalu postati tradicija, Mirna Žagar kaže kako je o tome teško govoriti s obzirom na situaciju u kojoj se suvremeni ples nalazi. „Mislim da se kod nas jako sustavno radi na razgradnji ikakva osjećaja tradicije kada se govori o suvremenoj umjetnosti, plesu. Naprosto, nakon dinamičnog rasta i uloženih sredstava nalazimo se u nekoj čudnoj retrogradnoj poziciji i trenutno se situacija svela na to da se jednom odlukom pera oduzela mogućnost razvoja pa tako i razvoja budućnosti, a što nam donosi ta neka nova budućnost tek ćemo vidjeti.“ – komentira Žagar referirajući se na odluku Grada Zagreba kojom se prostor Zagrebačkog plesnog centra daje na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih.
  Cie I.D.A.: Proljeće (Le Printemps), kor. Mark Tompkins, foto: © Gilles Toutevoix
  Na Tjedan prvi put dolazi Mark Tompkins, Amerikanac koji već dugi niz godina djeluje u Francuskoj gdje je vrlo priznat autor. Zagrebačka ga je publika mogla vidjeti već jednom na Queer festivalu. Na Tjedan dolazi s predstavom Proljeće (Le Printemp), premijerno izvedenom prošle godine u koprodukciji s francuskim festivalom Rencontres Choregraphique Seine Saint Denis. Radi se ovdje prvenstveno o prezentaciji imaginarnog teritorija kojeg predstavljaju četiri snažne ličnosti, o ničijoj zemlji, o sanjanom Orijentu, kaže Mirna Žagar i dodaje da iako se predstava može iščitati i kroz političku poruku, ona je zanimljiva i poradi sentimenta transmisije koju nam nudi ovaj jedinstveni ženski pogled na svijet.

  Na TSP se nakon 25 godina vraća slovenski koreograf Iztok Kovač s novom verzijom predstave Kako sam ulovio sokola! iz 1991. godine. „Sa Iztokom smo u kontinuiranom dijalogu i suradnji od njegova prvog nastupa na Festivalu. Kako je originalna predstava doživjela hrvatsku premijeru upravo na TSP-u, te kako je TSP također u nekoliko navrata prezentirao i rad Janeza Janše (Emila Hrvatina) koji nastupa u predstavi, drago nam je da smo uspjeli ovo dogovoriti.“
  Don Gnu: N.A.R.G. (North Arena Rumble Game), kor. Don Gnu, foto: Christoffer Brekne
  Kao možda najatraktivnije djelo čini se akrobatska izvedba N.A.R.G. (North Arena Rumble Game) danske skupine Don Gnu čije predstave su, prema riječima Mirne Žagar, većinom fizički vrlo zahtjevne, ekspresivne i zabavne, ali ne i bez empatije i duboke ljudskosti. „Plesači na divovskoj daski za balansiranje pred iznimnim su tjelesnim izazovom koji vodi kroz suludo putovanje ispunjeno ekstremnim emocijama – od agresije do nježnosti. Za njih je pitanje opstanka ostati na dasci koja život znači te su tijekom cijele predstave prisiljeni na pregovore i kompromise kako bi opstali i igru doveli kraju.“ – zaključuje Žagar.

  Ovogodišnji festival nastavlja se na prošle godine zasebnu temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja kojih se dotiču Christian Ubl u suradnji s Kylie Walters, dugogodišnja suradnica Wima Vandekeybusa; zatim Liz King i Arthur Rosenfeld – oboje plesači treće životne dobi te Serge Aimé Coulibaly, bivši plesač i suradnik Alaina Platela. Program traje od 27. svibnja do 4. lipnja, a kao uvertiru već tradicionalno ćemo gledati izraelske plesne umjetnike na koreografiju Itzika Galilija, ove nedjelje 22. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 20. svibnja 2016.

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji