Trajni spomenik Balerini

Odiseja plesačice (Mia, a Dancer s Journey), red. Maria Ramas, Kate Johnson

 • Plakat filma Odiseja plesačice (Mia, a Dancer s Journey), red. Maria Ramas, Kate JohnsonUsusret stotoj obljetnici rođenja Mije Čorak Slavenske (Brod na Savi, 1916 – Los Angeles, 2002), najveće hrvatske balerine i jedne od najvećih balerina svijeta, a koja je pred kraj svoga života mislila kako je sasvim zaboravljena, njena je životna priča ekranizirana i pomalo ulazi u domove gledatelja na svim kontinentima. Mia, a Dancer's Journey ispunjenje je obećanja koje je Maria Ramas dala svojoj majci Miji Slavenskoj, ali i puno više od toga – to je trajni spomenik Balerini i njezinoj umjetnosti.

  Dokumentarni film Mia, a Dancer's Journey (u hrvatskome prijevodu Odiseja plesačice), nastao je na temelju obilja dokumentarnog filmskog materijala i autobiografije Mije Čorak Slavenske, sniman je manjim dijelom i u Hrvatskoj (Zagreb, Slavonski Brod), a većim u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su o Slavenskoj govorili njezini suvremenici: plesač i koreograf Frederic Franklin, kritičar New York Timesa i Dance Magazina Jack Anderson, plesni kritičar George Jackson, povjesničar plesa George Dorris, potom plesni umjetnici Margery Beddow, Joe Brandon, Lynn Garafola, Mitzi Gaynor, Fleur Israel, Alan Johnson, Malcolm McCormick, Marion Scott, Ted Sprague, Maria Tallchief, Edward Villella, Raven Wilkinson, a iz Hrvatske Dinko Bogdanić i Maja Đurinović. O Slavenskoj i njenoj umjetnosti govori i sama Slavenska kroz isječke iz dokumentarnog filma koji je prije gotovo četiri desetljeća snimila tada mlada Bridget Murnane, a danas poznata autorica dokumentarnih filmova o plesu te profesorica montaže, produkcije i režije na California State University. Dijelove Mijine autobiografije čita američka glumica Blythe Danner, a u nekim scenama snimljenima u Hrvatskoj Miju utjelovljuje njezina nećakinja Iva Galović.
  Mia Čorak Slavenska 1920.-tih
  Iako će Maria Ramas istaknuti kako o snimanju filma prije početka projekta nije ništa znala, kao glavna scenaristica, redateljica i producentica projekta uspjela je stvoriti dojmljiv, emotivan film pripovijedajući priču iz svoje perspektive. Bila je to i njena osobna odiseja u majčin svijet, otkrivanje i upoznavanje majke kojoj se s jedne strane divila i koju je pokušavala zadiviti, a od koje se upravo zbog Mijine posvećenosti baletu bila udaljila. Kroz film se tako provlače osjećaji kćeri velike zvijezde, koji su tijekom života varirali od divljenja do ljutnje, jer umjetnost nije dopuštala Miji da bude samo mama. U radu na ovom dokumentarcu okupila se zanimljiva ekipa, koja ima veliko znanje i iskustvo u plesnoj ali i filmskoj umjetnosti, a kojoj je iznimno bilo stalo da se ostvari Mijina želja (Kate Johnson, Brenda Brkušić, Ted Sprague, Blythe Danner, Michael J. Masucci, Bridget Murnane, Johanna Gullick...), što je bez dvojbe pridonijelo i nagradama koje je film o rođenoj Brođanki i prvoj primabalerini Hrvatici, Miji Čorak Slavenskoj već dobio u Sjedinjenim Državama. Kako ističu producenti, ovaj film je „priča o Miji Čorak Slavenskoj, rođenoj u Hrvatskoj, jednoj od najslavnijih balerina svoga doba. No, to je istodobno priča o povijesnoj memoriji, nacionalnom identitetu i snazi umjetnosti.“

  Mia Čorak Slavenska u baletu Tramvaj zvan žudnjaZahvaljujući brojnim fotografijama i snimkama Mija ponovno pleše pred publikom kojoj postaje jasno zašto je bila velika. Njezini pokreti, način na koji je interpretirala svoje uloge, kako je vladala pozornicom – neponovljivi su i odjednom postaje jasno zašto je bila zvijezda svoga vremena i zašto moramo sačuvati sjećanje na nju. Njezin ples je inspirativan, tehnika nenadmašna, a nastup uvijek zaokružen. Mia svojim plesom oduzima dah i današnjim gledateljima.

  Mia, a Dancer's Journey prati Slavensku na njenom životnom putu, osobnom i umjetničkom. Od rođenja u Slavonskom Brodu i ranih godina u Zagrebu gdje je okusila svu slast uspjeha i svu gorčinu razočaranja u nemoć umjetnosti, preko Beča, Berlina, Pariza do New Yorka i Los Angelesa, pozornica Japana, Južne Amerike, do posljednjih desetljeća u Los Angelesu. No, Marija Ramas (profesorica na UCLA-u) učinila je ovom prilikom puno više, stavljajući priču u povijesni kontekst koji iznimno korektno i točno objašnjava povijesne okolnosti koje su dovele do nekih prijelomnica u karijeri Mije Čorak Slavenske. Sve to također je potkrijepljeno pomno odabranim fotografskim i filmskim materijalom, ali i glazbom koja snažno pojačava ugođaj.

  Mia Čorak Slavenska na stranicama američkog VougeaDokumentarni film o Miji Čorak Slavenskoj pokrenula je Slavenska Dance Preservation, Inc., iza njega je stala američka televizijska kuća PBS SoCal, ali i Hrvatska radiotelevizija, pa će tako uskoro i hrvatski gledatelji imati prilike vidjeti ga na svojim malim ekranima. Već se prikazuje u svijetu i osvaja nagrade, a priliku da ga vide među prvima u Hrvatskoj imali su sudionici gala večeri ovogodišnjeg Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 8. srpnja 2016., te posjetitelji 27. glazbene manifestacije Brodsko glazbeno ljeto u Kazališno koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu 9. srpnja 2016. Mia, a Dancer's Journey očarao je gledatelje suvislom, zanimljivom i cjelovitom životnom pričom ispripovijedanom tako da gledatelja u cijelosti ispuni, izazove buru emocija, a mnogima i suzu u oku.

  © Dunja Vanić, PLESNASCENA.hr, 5. listopada 2016.