Predvidljiv glazbeno-plesni koncert

Mogući koncert / Granice, kor. Mirjana Preis

 • Mogući koncert / Granice, kor. Mirjana Preis

  Mirjana Preis već je trideset godina plesna pedagoginja i koreografkinja u Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih i premda ih nikada eksplicitno ne kategorizira kao predstave za djecu i mlade, njezini autorski radovi to po svojem moralu, pristupačnoj i tradicionalnoj obradi mogu biti, što potvrđuje i redovito vrlo mladolik sastav gledatelja na izvedbama. To ne znači da i odrasli gledatelj s njezinim predstavama ne može ući u ozbiljnu interakciju, dapače prošlogodišnji Starost (Alzheimer Cafe) majstorski i duhovito obrađuje upravo odnos mladosti i starosti. Ipak, njezin najnoviji rad Mogući koncert / Granice ostaje previše univerzalan, predvidljiv i nedojmljiv.

  Koristeći metaforu povezanosti plesa i glazbe, predstava nosi poruku o različitostima i autonomijama koje pokušavaju pronaći zajednički jezik. Scenski prostor dijeli troje plesača (Branko Banković, Josipa Kukor, Grigor Baždar) i glazbenik Mak Murtić na saksofonu, u stalnim promjenama oblika suradnje. Kompaktan plesni trio uz glazbenu pozadinu, izravna korelacija glazbe i pokreta, upravljanje jednih drugima, nadmetanje, ravnopravnost ili dominacija – različiti su modaliteti kroz koje prolaze na putu prema nečemu što obećava biti usklađeni koncert.
  Mogući koncert / Granice, kor. Mirjana Preis
  U izvedbi se nameću široke pozicije i veliki prostorni volumeni Josipe Kukor, čija se visoka postura i gracioznost, koja proizlazi iz snažne utemeljenosti u klasičnoj tehnici, ovdje dobro uklopila u arhetipsku femme fatale ili ulogu jedine članice benda. Grigor Baždar, mlad i talentiran plesač vrlo jake tehnike, njome je još mrvicu previše zaokupljen da bi dobio na prisutnosti i osobnosti, ponajviše u odnosu na iskusnijeg i suverenijeg Branka Bankovića. U izvedbi je pomalo nezgrapna razlika u tehnikama jazzy Kukor i Baždara naspram prizemljenog, fluidnog i vrlo suvremenog Bankovića. Eksperimentalna izvedba saksofonista Maka Murtića uživo, poznatog po inače hvaljenom teatralnom Mimika ansamblu čije snimke također prate izvedbu, ostavlja dojam tehnicista koji se nije uspio integrirati među plesače.

  Bez obzira na to, uvodni plesački trio, kao i muško-ženske duete užitak je gledati, a snaga predstave Mogući koncert / Granice čvrsta je i jasna struktura, zanimljivog raspleta.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 28. prosinca 2016.
  Mogući koncert / Granice, kor. Mirjana Preis
  Mogući koncert / Granice

  koreografija i koncept Mirjana Preis
  autorska glazba i izvedba Mak Murtić, dizajn svjetla Aleksandar Čavlek, fotografije Renato Branđolica, grafičko oblikovanje Sara Pavleković Preis
  izvode: Branko Banković, Josipa Kukor, Grigor Baždar

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji