Protiv kontinuiteta propuštenih prilika

Poziv na bojkot Zagrebačkog plesnog centra

 • Zagrebački plesni centar

  Agonija oko Zagrebačkog plesnog centra pozivom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) na bojkot programa dosegla je svoj vrhunac. Osim kao nastavak građanskog i stručnog pritiska za očuvanje ZPC-a kao javnog dobra, a protiv koruptivne i klijentelističke politike koju uprava Grada Zagreba implementira promjenom statusa ZPC-a, ovaj krajnje radikalan potez – poziv za zaustavljanje vlastitog umjetničkog djelovanja – činom je, smatramo, zadržavanja digniteta stručnosti i etičnosti plesne profesije. Stoga kao uredništvo Plesnescene.hr, resursa poteklog iz plesne struke a građenog u svrhu podrške i razvoja konteksta za plesnu zajednicu, podržavamo ovaj bojkot.

  Naime, trenutno rukovodstvo ZPC-a, osim što je nametnuto plesnoj zajednici političkom linijom, profesionalno je potpuno nespremno za vođenje središnje ustanove za suvremeni ples u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj. Usporedbe radi, ovakve centre u Europi vode najistaknutiji umjetnici s međunarodnim reputacijama, kao sustave koje svojim organizacijskim, programskim i edukacijskim segmentima realiziraju najinovativnije modele potekle iz umjetničkih radova. Trenutno vodstvo ZPC-a ima manje iskustva u produkciji plesnih programa od mnogih aktera unutar plesne zajednice, koji godinama uspješno produciraju i kreiraju međunarodno priznate festivale, rezidencije, produkcije, simpozije, predstave.

  Pitanje koje se nameće je – što se uopće želi postići ovakvim plesnim centrom, osim drugačijeg administrativnog ustroja? Dignitet profesije nesumnjivo znači sanirana zgrada plesnog centra i povećanja dosadašnjih financija za umjetnički rad. Ali, dati dignitet profesiji suštinski znači kreirati kontekst koji na točan način pozicionira plesne programe unutar umjetničke i društvene scene. To znači ozbiljne kuratorske odnosno programatorske i organizacijske strategije koje ne samo da razumiju umjetničku problematiku, nego imaju viziju scenu pokrenuti i korak dalje.

  Plesna zajednica dobro je upoznata s kontinuitetom propuštenih šansi. Bojkot UPUH-a legitiman je i odlučan poziv na sprečavanje još jedne u tom nizu te mu se stoga i pridružujemo.

  Uredništvo Plesne scene.hr: Maja Đurinović i Iva Nerina Sibila
  Zagrebački plesni centar
  Plesna zajednica proglasila bojkot Zagrebačkog plesnog centra

  Bojkot je krenuo 30. siječnja i trajat će 90 dana, a u tom razdoblju umjetnici pozivaju sve koji mogu udomiti njihove predstave i probe na solidarnost.

  Članice i članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, okupljeni na Sazivu članstva UPUH-a održanome 22. siječnja 2017., većinski su odlučili da se krene u bojkot Zagrebačkog plesnog centra (ZPC). To konkretno znači da se kolektivno bojkotira poziv za prijavu repriznih izvedbi kao i najavljeni poziv za rezidencijalne programe Zagrebačkog plesnog centra. Umjetnici ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koje im je trenutno ponudilo novo vodstvo Zagrebačkog plesnog centra na čelu s Martinom Nevistić, kao i zbog netransparentnosti odluke na temelju koje je gradska vlast trenutno uredila upravljanje navedenim javnim prostorom.

  Najavljeni bojkot započeo je u ponedjeljak, 30. siječnja 2017. i trajat će 90 dana tijekom kojih će se i dalje nastaviti zahtijevati osnivanje samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, tražiti ravnopravno uključivanje svih zainteresiranih aktera i neovisnih stručnih tijela u odlučivanje o Zagrebačkom plesnom centru kao zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za rad, te inzistirati na poboljšanju općih, individualnih i kolektivnih radnih uvjeta.

  UPUH je također uputio poziv za solidarnošću institucijama i organizacijama diljem Hrvatske koje mogu udomiti plesne umjetnike u vremenu bojkota te im omogućiti neometan rad i profesionalne uvjete dok ne dođe do promjene trenutne situacije u ZPC-u. Plesnoj zajednici u bojkotu podršku je dao i Plenum Zagrebačkog plesnog centra.

  Upravni odbor UPUH-a

  (Cjeloviti tekst o Zaključcima saziva članstva UPUH-a od 22. siječnja 2017. pročitajte ovdje.)

kritike i eseji