Nepodnošljiva tromost postojanja

Teatar &TD: Natalija Manojlović / Ivana Đula, Tri sestre, red Natalija Manojlović

 • Teatar &TD: Natalija Manojlović / Ivana Đula, Tri sestre, red Natalija Manojlović, foto: Damir Žižić

  Nakon vrlo igrane predstave Đubrad prokleta! iz 2012., koju je koreografirala prema narudžbi Tras kolektiva u produkciji HIPP-a/ZPC-a, Natalija Manojlović se predstavom Tri sestre vratila plesačima i u Teatar &TD s kojim je realizirala većinu vlastitih autorskih projekata. Veza između Tri sestre i Đubradi proklete su i plesačice Petra Chelfi, Ivana Pavlović i Martina Tomić. Ova je adaptacija Čehovljevog klasika fokusirana na nedogađanje kao temu izraženu tijelom i pokretom. Tromost izvođačica upravo je nepodnošljiva. Njihove su kretnje usporene i krajnje karikirane, grč prelazi u opsesiju pa u paranoju. Svakoj je i najbeznačajnijoj radnji pridana prevelika važnost. Tako serviranje čaja djeluje kao, u najmanju ruku, laboratorijski eksperiment. Vrijeme i prostor ispunjeni su trivijalnostima bez djelotvornog ishoda, pa primjerice čišćenje srebrnine prerasta u igru preciznog slaganja formi od žlica, vilica i noževa, u koju su izvođačice posve apsorbirane.
  Teatar &TD: Natalija Manojlović / Ivana Đula, Tri sestre, red Natalija Manojlović, foto: Damir Žižić
  Na prolaženje vremena tu i tamo podsjeća pogledavanje na zidni sat i ručno okretanje njegovih kazaljki te zvuk vlakova kojeg izvođačice sjetno osluškuju (inače autentična zvučna kulisa svake predstave u Polukružnoj dvorani, koja ovdje nažalost nije iskorištena). U tom je neuspješnom pakiranju namještaj neuredno naguran u desni rub scene, a središnji su rekvizit naravno kovčezi svih veličina, čiji ih sadržaj uvijek iznova zaokuplja i čije premetanje postaje samome sebi svrha.

  Duhovite u svojoj drami, izvođačice su uvjerljivo odigrale Čehovljeve sestre. Petra Chelfi učiteljski je ozbiljna kao Olga, Ivana Pavlović je temperamentna i smiona Maša, a Martina Tomić je kao Irina melankolična u neprestanom pogledavanju na sat. Zvuk Hrvoslave Brkušić i Hrvoja Nikšića značajno ali nenametljivo podržava izvedbu. Natalija Manojlović i dalje stvara specifičan slapstick teatar pokreta, prilično klasičan u svojoj dramaturgiji, ali suvremen u tematici. U Tri sestre tako je vrlo jasno sažeto društvo malograđanski opsjednuto materijalnim, sposobno pasivno promatrati, nemoćno i neučinkovito lamentirati, vječito kukati, ali ne preuzeti odgovornost za išta konkretno, kamoli za vlastiti život i zajednicu.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 28. veljače 2017.
  Teatar &TD: Natalija Manojlović / Ivana Đula, Tri sestre, red Natalija Manojlović, foto: Damir Žižić
  Natalija Manojlović / Ivana Đula
  Tri sestre
  redateljica Natalija Manojlović
  premijera 23. veljače 2017.
  dramaturgija Ivana Đula, zvuk Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić
  izvode: Martina Tomić (Irina), Ivana Pavlović (Maša), Petra Chelfi (Olga)

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji