Posvećen plesu

Mr. Gaga, red. Tomer Heymann

 • Mr. Gaga, red. Tomer Heymann

  Na ZagrebDoksu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kaptol Boutique Cinema, prikazan je film Mr. Gaga. Iako bi naslov u prvi tren gledatelje mogao asocirati na pjevačicu Lady Gagu, radi se o portretu jednog od najvećih koreografa današnjice – Ohadu Naharinu, umjetničkom ravnatelju Batsheva Dance Company. Gaga je pak jezik pokreta koji je Naharin osmislio kao osnovu za trening profesionalnih plesača, a koji je svremenom prerastao u Gaga filozofiju, namijenjenu i neplesačima u rekreativne i terapijske svrhe.
  Mr. Gaga, red. Tomer Heymann
  Redatelj filma Tomer Heymann ispričao je priču o Ohadu Naharinu kroz njegova osobna sjećanja, intervjue bliskih suradnika, učitelja, čak i roditelja. Naharin se prisjeća djetinjstva i plesnih početaka u Batsheva Dance Company (trupa suvremenog plesa koju su 1964. u Tel Avivu osnovale barunica Betsabé de Rothschild i znamenita plesna umjetnica Martha Graham, okupivši vrhunski uvježbane plesače za koje su onda koreografirali vodeći svjetski autori poput Jiřía Kyliana ili Williama Forsythea), odlaska u New York na poziv Marthe Graham, školovanja na Juilliardu i Školi američkog baleta, plesačkih i koreografskih dostignuća u Americi, te povratka u Izrael 1990. godine, gdje postaje voditelj Batsheva Dance Company. U filmu se prepliću umjetnost i privatan život Ohada Naharina. U New Yorku upoznaje Mari Kajiwara, zvijezdu Alvin Ailey American Dance Theatera, koja mu postaje suradnica i supruga. U potpunosti posvećen plesu, Naharin to zahtjeva i od svih svojih plesača i suradnika.
  Mr. Gaga, red. Tomer Heymann
  Iznimna vrijednost filma je korištenje mnoštva arhivskog materijala – od privatnih, obiteljskih snimki do inserata predstava u kojima je sudjelovao kao plesač i koreograf za vrijeme boravka u New Yorku. Uz arhivske materijale, film obiluje i snimkama proba i sekvencama iz predstava Batsheva Dance Company, tijekom osam godina koliko se film realizirao. Mr. Gaga je fascinantna priča o umjetničkom i životnom puta Ohada Naharina, koreografa karizmatične osobnosti, koji je redefinirao jezik suvremenog plesa. Stoga: dobro došli u Gaga svijet Ohada Naharina!

  © Ana Radmilović, PLESNA SCENA.hr, 8. ožujka 2017.