Predstava Matije Ferlina najbolja u Sloveniji

 • Staging a Play: Staklena menažerija, kor. i red. Matija Ferlin, foto: Nada Žgank

  Predstava Staging a Play: Staklena menažerija hrvatskog autora Matije Ferlina osvojila je nagradu za najbolju predstavu na 8. Gibanici – Bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji, koji se održao od 8. do 11. ožujka u Ljubljani. Tročlani žiri u sastavu Kris Nelson iz Irske, Alja Predan i Mateja Rebolj, odluku je donio jednoglasno, obrazloživši je ovim riječima: „Složeno, višeznačno djelo napravljeno je s disciplinom i bez straha od bizarnog. Iskazan je raznolik i zanimljiv izvedbeni vokabular, s punim fokusom i jasnim autorstvom, uz izvanredni i nezaboravan nastup plesača koji čine fantastičan ansambl. Sofisticiran dizajn svjetla i scene uokviruju kazališno i koreografsko djelo koje istražuje maštu, ali istodobno čvrsto usidreno u stvarnosti.“
  Staging a Play: Staklena menažerija, kor. i red. Matija Ferlin, foto: Nada Žgank
  Kao pobjednica Festivala, predstava je osigurala gostovanja na festivalu Performa & Platforma u Mariboru te na Festivalu Rdeči revirj u Hrastniku. Temeljena na motivima drame Staklena menažerija Tennesseeja Williamsa, ova je predstava prošlog ljeta otvorila 22. izdanje međunarodnog kazališnog festivala PUF u Puli, a producirao ju je slovenski Zavod Emanat.

  „Nakon predstava Sad Sam Lucky i Istovremno Drugi, želja mi je bila nanovo istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta u korelaciji s kanonskim dramskim tekstom“, kazao je Matija Ferlin za Plesnu scenu.hr dodavši kako se Goran Ferčec odlučio da to bude Staklena menažerija američkog autora Tennesseeja Williamsa kao glavnog nositelja narativne i strukturalne ideje. O predstavi Felin kaže kako mu je namjera bila pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, ustrajavajući na pokretu kao primarnom alatu koji tekst neće podržati na način na koji smo navikli u klasičnom kazališnom izričaju, a pritom maksimalno uzeti u obzir Williamsovu preciznu kontrolu i silnu opisnost kada se radi o koreografiji (mise-en-scène, didaskalije) upisanoj u samu dramu.
  Staging a Play: Staklena menažerija, kor. i red. Matija Ferlin, foto: Nada Žgank
  „Ovo je još jedna predstava u kojoj nastavljam istraživati međuzonu apstraktnog plesnog pokreta i konvencija kazališnog. Za mene je osobno to jako uzbudljiv međuprostor, prepun mogućnosti, a i izvođači Maja Delak, Anja Bornšek, Loup Abramovici i Žigan Krajnčan također su ostvarili nevjerojatno precizne koreografske materijale stvarajući tako slojevitu, atmosfersku kazališnu realnost, poduprtu jednostavnim i minimalnim dizajnom Mauricija Ferlina (scenografija) i Saše Fistrića (svjetlo). Luka Prinčič svojom je glazbom pak stvorio unikatnu naraciju koja u cijelosti prati dramu. Smatram da ću uvijek biti zainteresiran da naizgled nemoguće zadatke pretvaram u nove odnose tijela naspram teksta.“, zaključuje Ferlin.

  Predstava trenutno nema dogovorenih termina za izvođenje u Hrvatskoj.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 16. ožujka 2017.

  Staging a Play: Staklena menažerija
  autor koncepta i redatelj Matija Ferlin
  premijera 10. prosinca 2015.
  producenti: Zavod Emanat i Matija Ferlin
  (s partnerima: Bunker, Ljubljana / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat, Hrvatska, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana)
  izvođači i autori koreografije: Loup Abramovici, Anja Bornšek, Maja Delak, Matija Ferlin, Žigan Krajnčan
  dramaturg Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, autor glazbe Luka Prinčič, kostimograf Matija Ferlin, oblikovateljica maske i frizura Tinka Pobalinka, voditelj tehnike i svjetla Saša Fistrić, oblikovateljica Tina Ivezić, fotografkinja Nada Žgank, izvršna producentica Sabina Potočki, organizatorica Nina Janež

kritike i eseji