Prezentacije, eksperimenti, dijalozi

Najava: 18. Platforma HR, Zagreb, 20. travnja – 14. svibnja 2017.

 • Platforma.HR, plakatUskoro započinje osamnaesta Platforma HR koja će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, poglavito Pogonu jedinstvo i Plesnom centru Tala održavati od 18. travnja do 14. svibnja, i pritom obuhvatiti nastavak dugogodišnjeg projekta TASK, potom program Streetformu (od 2. do 14. svibnja) i između, zastati i obilježiti Svjetski dan plesa, 29. travnja, na Zrinjevcu projektom Go Out And Dance.

  Ovogodišnja platforma zaokružuje eksperimentalne okvire ciklusa umjetničkih, autorskih metoda stvaranja predstave projekta Task, unutar kojeg će u Zagrebu sudjelovati europski autori. U utorak, 18. travnja, održat će se rezidencija Task 15 koja obuhvaća istraživačku, suautorsku dokumentaciju s edukacijskom svrhom kroz predstavljanje kolektivnog petnaestogodišnjeg projekta u kojoj će uz Hrvatske umjetnike sudjelovati i umjetnici iz Slovenije, Srbije i Njemačke. Početkom festivala, 20. travnja, nastavlja se rad i predstavljanje ostatka Task projekta koji je unazad četiri godine glavni fokus platforme, kojeg producira Plesni centar Tala. Radi se o programu arhiviranja, poticanja, afirmiranja i razvoja rada hrvatskih koreografa.

  Na prošlogodišnji proces, nastavljaju se dva nova dijaloška Taska, nastala u dijalogu po dvoje umjetnika koja će zaokružiti ciklus od dvadeset izdanih autorskih metoda kojima se služe umjetnici u stvaranju predstave Ovaj put, to će biti domaći umjetnici, u dijaloškom Tasku između Ive Nerine Sibile i Bojana Gagića, te između Pravdana Devlahovića i Aleksandre Janeve Imfeld. Program Taska sadržava nekoliko podformata poput Task Wild Carda koji donosi gostovanje umjetnice Florence Augendre koja je u Zagrebu, prije nekoliko godina održala radionicu Body-Mind Centeringa; Task Lab predstavlja izložbu studenata Odjela za animirani film i nove medije; a Task – Dom real time lab – prezentaciju rada nastalog desetodnevnim zajedničkim stvaranjem raznovrsnih umjetnika po koracima Taska. Uz to ugostit će se grupa berlinskih studenata MA-a solo/dance/authorship koji će uz izvedbu svojih autorskih Taskova sudjelovati i u radionici Dijagnostike.

  Streetforma festival će od 12. do 14. svibnja putem prezentacije street plesača raditi na osvješćivanju postojanja hip-hop kazališne forme u Hrvatskoj, a već od 2. svibnja predstavit će se i program Next Level, inicijativa koju je podržao Ured za obrazovanje i kulturu Vlade Sjedinjenih Američkih Država kako bi radila na promociji razumijevanja, interakcije i kao podrška profesionalnom razvoju i širenju američke hip-hop glazbe kroz radionice i prezentacije gostiju iz Amerike.

  Platforma HR je iznimno plesno događanje u ovom dijelu Europe, otvoreno za međunarodne razmijene plesnih i izvedbenih stvaralačkih procesa i radova koje će kroz desetak dana predstava, izložba, radionica, panela i ostalih formi predstavljanja plesnih i izvedbenih umjetnika nastaviti rad na širenju prostoru opstanka hrvatske plesne scene.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 17. travnja 2017.

kritike i eseji