Zarazni koraci twista

Domino, Zagreb: Odjednom odasvuda, koncept Bruno Isaković i Mia Zalukar

 • Domino, Zagreb: Odjednom odasvuda, koncept Bruno Isaković i Mia Zalukar

  Nova plesna predstava Brune Isakovića Odjednom odasvuda, koju je kao i svoja djela iz prijašnjih nekoliko godina razvio pod okriljem festivala Perforacije (na kojem je i premijerno izvedena 15. lipnja 2017.) nastala je u suradnji s plesačicom Miom Zalukar. Koreografija strukturirana od primijenjenih pokreta i gesti tvori vezu između plesača i izgrađuje odnos. Američki taktovi i bijeli osmjesi… mladi par zaigrano pleše u ritmu gotovo iritantno poznate pjesme američke mladeži šezdesetih. Njihove bose noge istovremeno organski i poslušno odgovaraju svojim gibanjem a prate ih i njihova tijela pa potom i pogledi koji ustvrđuju njihov neizbježan odnos. Zaigran, ugodan, neupitno sretan. Neizbježno nastavljanje zaraznih koraka twista, iz kojeg tijela teško izlaze čak i kada postanu međusobno nasilna, tvori prvo od niza većih i manjih odstupanja od poznatog ugođaja koji duetna plesna sekvenca ritmički izigrava.
  Domino, Zagreb: Odjednom odasvuda, koncept Bruno Isaković i Mia Zalukar
  Na trenutke vrlo gorak i žučan odnos tijela postaje ubrzo skladan i ugodan te svojim neprestanim vraćanjima i brisanjem razlika između nasuprotnih stanja koje prikazuje, postaje vrlo stvaran, siv i univerzalan. Postaje odnos bilo kojeg para, ljubavnog ili ne, koji je dovoljno dugo (ne)dovoljno blizak. Popraćen kolažom kratkih audio snimaka Nicholsove filmske adaptacije Who's Afraid of Virginia Woolf, Odjednom odasvuda postaje precizniji, pretvara se u zatvoreni loop koji se vrti dovoljno dugo da se ni za jednu akciju ne može reći da nije reakcija. Kretnje, okružene dosadom i očajem, postaju tople i naravne. Duet niže psihološka stanja plesnih tijela jasnoćom dramskog tkanja. Izvođači zrelo i suptilno ispunjavaju praznu pozornicu preciznim kretnjama kojima se, iako su osobne geste ili međusobno ugovoreni pokret, ne može dokučiti ni početak ni kraj.
  Domino, Zagreb: Odjednom odasvuda, koncept Bruno Isaković i Mia Zalukar
  Predstava Odjednom odasvuda na dramski kvalitetno oblikovan način stvara klupko asocijacija i emocija koje gledatelja utapaju u odnos koji gubi kronologiju i postaje stanje u ponavljanju. Mia Zalukar i Bruno Isaković s lakoćom su održali scensku ravnopravnost i zagonetnost svoje smjerom stalne i intenzitetom ritmične plesne energije.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 26. rujna 2017.

  Odjednom odasvuda
  koncept i izvedba: Mia Zalukar i Bruno Isakovic
  premijera 15. lipnja 2017.
  dramaturgija Katarina Pejovic, video dizajn Dora Đurkesac, audio dizajn Bruno Isakovic, kostimografija Ida Cvek
  produkcija: Domino, Zagreb; partner: Zagrebački plesni centar
  financijska potpora: Ministarstvo kulture RH, The Sasion Foundation Japan

Piše:

Maja
Ležaić

kritike i eseji