Vokalno plesačko tijelo

Sounded Bodies, Zagreb, 26. rujna - 1. listopada 2017.: I Intend to Sing, kor. Jule Flierl

 • I Intend to Sing, kor. Jule Flierl

  Njemačka izvođačica Jule Flierl gostovala je u Zagrebačkom plesnom centru s vrlo zanimljivim i trenutno sve prisutnijim formatom izvedbenog predavanja. Forma, koju najviše vežemo uz nastupe i ime Barbare Matijević, nedavno je bilo moguće vidjeti i uz Bad.co-ov projekt Ništa Tromo u svijetu... gdje je održano izvedbeno predavanje Kako rad radi – umjetničko istraživački projekt hrvatske dramaturginje Mile Pavičević i Sergia Matisa, rumunjskog koreografa koji trenutno djeluje na berlinskoj sceni. Također, prije nekoliko su godina beogradski umjetnici Bojan Đorđev i Siniša Ilić zagrebačkoj publici predstavili izvedbeno predavanje Slika drugim sredstvima (u sklopu Bad.co-ovog simpozija i umjetničkog programa Actionable Image).

  I Intend to Sing, izvedbeno predavanje Jule Flierl, kroz umetanje vokalno izvedbenih segmenata glasa i predavanja o istom tvori svijest o svojevrsnom plesnom performansu glasa. Kroz takvu vrstu prezentacije svog istraživanja i prakse vokalnog plesa i upotrebe glasa u plesu, predstavljeno uspijeva jasno pokriti velik dijapazon mogućih ulazaka u temu. Logika same tematike funkcionira gotovo kao manifestno slavljenje glasa. Sistematičnim i dramaturški spretnim mapiranjem fizičkih postaja i različitih pristupa glasu i načina njegove uporabe, stvara se osjećaj o sveprisutnosti glasa – trenutku kada vokal dođe u postajanje, načinu na koji imanentno ispunjava fizički prostor, kao i ulozi tijela koje je uključeno u njegovu proizvodnju. Proizvodnja zvukova, pjevanje, govor, jezik, smijeh, tjelesne manifestacije i procesi, samo su neke od točaka koje su izložene eksperimentu. Sam lecture performance djeluje i kao svojevrsna instalacija. Prilika za postajno istraživanje i viđenje čujnog kroz različite perspektive.
  I Intend to Sing, kor. Jule Flierl
  Točke izvedbe su rasprostranjena po prostoru scene kao i na praktikablima koji se na njoj nalaze i ujedno tvore gledalište. Izvođačica kombinacijom pristupačnog i odmjerenog predavačkog modusa i s na trenutke vrlo stranim i zastrašujućim momentima izvedbe ljudskog glasa, stvara mogućnost za ugodnu imerziju i participaciju publike u relativno nesputane izvedbe vokalnosti. Kroz izvedbeno predavanje tvori se i određeni povijesni pregled zanimljivih instanci u korištenju glasa kroz povijest, slušanjem snimke zvučnog plesa Valeske Gert, kao i performeričinom izvedbom vokalnog djela Myriam Van Imschoot.

  Izmještanjem poznate konvencije prikazivanja glasa otvara se područje dijaloškog sa samim glasom. On se razdvaja od pokreta tijela i sam počinje funkcionirati kao pokret. Glas se zaziva i izaziva, obrađuje, hibridizira i objašnjava. Izvedba I Intend to Sing gradi prostor za promišljanje tjelesnosti glasa u smislu svijesti o fizikalnosti koja je potrebna da se glas proizvede, kao i tjelesnosti koju glas sam poprima. Unatoč njegovoj naizglednoj transcendentnoj prisutnosti, glas je ipak zadržan unutar svojih granica te posjeduje dimenzionalnosti za kretanje te se zapravo ponaša kao tijelo. Vokalno plesačko tijelo je kroz ovo izvedbeno predavanje precizno istraživano, portretirano i zaigrano, prije svega s puno ljubavi i razumijevanja.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 10. listopada 2017.

  I Intend to Sing
  koncept, koreografija i izvedba: Jule Flierl
  dramaturgija Mars Dietz, fotografija Dieter Hartwig, video Marc Seestaedt
  produkcija Claire Vivianne Sobottke/Amazonas #1

Piše:

Maja
Ležaić

kritike i eseji