Novi fokus Liberdanceovog Kamenjaka

Prezentacija plesnog projekta u nastajanju XDraw – Rescore, kor. Tony Thacher

 • Edoardo Mozzanega, XDraw – Rescore, kor. Tony Thacher

  Ovogodišnji rad Kazališta na otvorenom Kamenjak pored Pule, u produkciji Liberdancea Rajka Pavlića, preusmjerio je svoje djelovanje na rezidencijalni program napustivši dugogodišnju tradiciju Međunarodne plesne radionice s kojom je Liberdance započeo 1998. u Puli. Komercijalniji pristup radionica s međunarodnim plesnim pedagozima zamijenjen je aktualnijim i foskusiranijim pristupom koji Kamenjak pretvaraju u rezidencijski, produkcijski i postprodukcijski centar koji prvenstveno mladim umjetnicima i onima koji su još u procesu obrazovanja, omogućuje rad na projektima i njihovo produkcijsko i postprodukcijsko praćenje.

  U Zagrebačkom plesnom centru u ponedjeljak 16. listopada imali smo prilike vidjeti jedan od rezultata tog novog fokusa Kamenjaka. Bila je to prezentacija (ili, kako bi to Englezi rekli, sharing) plesnog projekta u nastajanju, XDraw – Rescore u kojem je, pod vodstvom Tonyja Thachera, voditelja diplomskog studija koreografije na Trinity Laban konzervatoriju u Londonu, troje studenata Labana, uglavnom s diplomskih studija, i četiri studentice preddiplomskog studija suvremenog plesa iz Zagreba pokazalo materijale nastale tijekom dvotjedne ljetošnje rezidencije. Thacher se u radu okrenuo jednom svom ranom projektu iz razdoblja dok je još radio u Nizozemskoj, a koji se bazirao na kretanjima promatranim i zabilježenim na kolodvorima, trgovima i ulicama, u zračnim lukama i trgovačkim centrima u raznim zemljama. Pokreti sustavno bilježeni u bilježnice bili su tada polazište za ples svakog pojedinog sudionika pri čemu je svaki plesač dobivao svoj materijal odvojeno od svih ostalih i tek se na premijeri uobličila cjelina – izuzetno dinamična, puna neočekivanih odnosa i situacija.
  Irene Fiordilino, XDraw – Rescore, kor. Tony Thacher
  Koreografirajući za današnje studente ADU i Trinity Laban, Thacher je na neki način reciklirao povijest svog davnašnjeg rada, ali i pristupio istoj ideji na nov način. Mladi plesači kreiraju materijale s jakim osobnim pečatom, prepoznatljivim lajtmotivoma koji se isprepliću, ulaze u odnose: odlučan i energičan, no nekako iščašen hod; neobičan trk koji kao da zaokružuje situaciju na sceni ponovo i ponovo te otvorenim licem i pogledom poziva publiku na uključenje; mekani kontakti s podom, začudne geste, intenzivni pogledi. Svi su mladi izvođači (Irene Fiordilino, Edoardo Mozzanega i Melissa Antonia Bori s Trinity Laban te Dora Brkarić, Tea Maršanić, Ariana Prpić i Mia Štark s ADU) snažno prisutni i upečatljivi, a osobito se potpunošću utjelovljenja i intenzitetom scenske prisutnosti ističu Tea Maršanić i Ariana Prpić, izvrsne studentice druge godine studija suvremenog plesa.
  XDraw – Rescore, kor. Tony Thacher
  Za sve studente ova je rezidencija pod vodstvom iskusnog koreografa i nastavnika bila sjajna prilika za preispitivanje i proširivanje vlastitih znanja, za eksperimentiranje i druženje, dijeljenje iskustava, izlaganje novim i drugačijim utjecajima i kontekstima. Mlade labanovce, sigurna sam, vidjet ćemo opet u Zagrebu u nekom projektu kojim će ova prilika za međunarodno povezivanje (networking) uroditi.

  A XDraw – Rescore će za nekoliko dana imati svoju prezentaciju u Trinity Laban u Londonu, čime će se ova suradnja studenata dviju plesnih akademija za sada zaokružiti. No to je projekt u nastanku za kojeg Pavlić planira nastavak u novoj sezoni i proširivanje na suradnju s još jednom međunarodnom plesnom akademijom. Novi fokus Kamenjaka i Liberdancea definitivno ima smisla.

  © Andreja Jeličić, PLESNA SCENA.hr, 25. listopada 2016.

Piše:

Andreja
Jeličić

kritike i eseji