Ples u palači

Najava: 4. Večer plesne minijature, Kneževa palača, Zadar, 22. studenoga 2017.

 • Plakat Večeri plesne inijature 2017., autor plakata: Vinko Radovčić, foto plakata: Vedran SitnicaU srijedu, 22. studenoga u 20 sati u Kneževoj palači u Zadru, održat će se Večer plesne minijature koja se četvrtu godinu za redom održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i pod pokroviteljstvom Grada Zadra. Projekt je zamišljen kao okupljanje i prezentiranje radova cjelokupne zadarske plesne scene u vrijeme proslave Dana grada Zadra a vremenom se profilirao kao mjesto susreta i stvaralačkog dijaloga plesača i koreografa s predznakom estetike suvremene plesne umjetnosti.

  Dosadašnje Večeri plesne minijature odvijale su se u Hrvatskom narodnom kazalištu, a za ovogodišnje izdanje organizatori su se odlučili za velebni prostor Kneževe palače i Koncertne dvorane braće Bersa zbog brojnih mogućnosti interakcije prostornih lokacija i dinamike tijela u bivanju, kretanju i kontaktu. Sudjelovat će sedam plesnih grupa, ansambala i škola: uz neizostavni Zadarski plesni ansambl koji će otvoriti večer u predvorju palače posvetom velikoj plesnoj umjetnici Pini Bausch nastupit će i plesna udruga Zalet, Srednja škola suvremenog plesa Blagoje Bersa, Baletna udruga Pirueta, nova plesna grupa Collective, dramska družina Drama plus, te udruga vezana za urbane plesove In Flux.
  Zadarski plesni ansambl, foto: Petra Ivoš
  Program će započeti samim ulaskom u Kneževu palaču gdje će voditeljica programa Josipa Štulić sa svojim pomoćnicama – stjuardesama na posebnom jeziku znakova koji aludiraju na aerodrome i vožnju avionom, provesti publiku kroz brojne dvorane i prostore u kojima će se održati program. Zadarski plesni ansambl započinje prostornim performasom Seasons march u prizemlju palače i na taj način se pridružuje projektu nazvanom The Nalken Line koji organizira Pina Bausch Foundation. Oni pozvaju sve plesače i ljubitelje plesa u svijetu da sudjeluju u jednostavnom i fascinantnom projektu koji je osmislila jedna od najvećih svjetskih plesnih umjetnica.

  U atriju muzeja palače Srednja škola suvremenog plesa Blagoje Bersa izvest će plesnu kompoziciju sastavljenu od niza minijatura, kratkih sola kroz koje se provlače motivi sekvence koju su polaznice škole savladale na nedavnoj radionici release tehnike u suradnji s hrvatskim plesnim umjetnikom Brankom Bankovićem. U prvoj od niza dvorana nazvanih Salonske priče, u prostoru između četiri ogledala kroz plesnu minijaturu, kazališna udruga Zalet predstavit će dio iz radnog materijala u nastajanju nazvan Translacija. Predstava istoimenog naziva je nastavak plesnog projekta Transit iz 2014. godine. Izvođačice rade po predlošku: Lucija Mikas interpretira poemu Edgara Alana Poea, dok Iva Burčul akciju hoda prenosi u plesnu sekvencu.
  Drama plus: Iznenada prošlog ljeta, foto: Željko Karavida
  U Koncertnoj dvorani braće Bersa program će započeti nova plesna grupa Collective koja djeluje kao otvoreni sat za plesače s predznanjem koju vodi Natali Radelić, ujedno i koreografkinja dvije kraće plesne forme Zajedno i Tango začin. Potom baletna udruga Pirueta izvodi koreografiju Carabosse nastalu po motivima iz baleta Trnoružica. Kazališna družina Drama plus pod vodstvom Vinka Radovčića na radionicama scenskog pokreta osmislila je fragmente koji su uklopljeni u njihovu dramu Iznenada prošlog ljeta Tennesseea Williamsa. Bez riječi, služeći se glasom, pokretom i mimom, svojim sugestivnim nastupom uklopit će se i u jednu plesnu večer.

  Izazov realnosti naziv je sola mlade i telentirane Patricije Gospić, članice Zadarskog plesnog ansambla koja je s prvom generacijom maturanata završila srednju školu suvremenog plesa u Zadru. Belgijski slikar nadrealist René Magritte, poslužio je kao inspiracija za taj kratki uradak. Njegovu estetiku autorica koristi u koreografskoj minijaturi tako da se pred publiku postavlja misterij sastavljen od uobičajenih stvari pozivajući ih da na svoj način protumače izazov realnosti. Na kraju plesnog programa nastupit će i skupina In Flux koja će svojim urbanim plesovima zaposjesti brojne hodnike palače.

  Večer plesne minijature 2017., foto: Vlado ZrnićKraj večeri u Multimedijalnoj dvorani rezerviran je za posvetu Zadraninu Anti Perkoviću, svestranom umjetniku osebujnog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i u radijskoj umjetnosti, koji je u proljeće ove godine iznenada preminuo. Ponovno ćemo prisustvovati izvedbi audio performansa hommage Anti Perkoviću (praizvedenoj na devetom festivalu suvremenog plesa Monoplay Monostage) za koji su tekstove i glazbu iz privatne arhive Antinih radijskih dokumentarnih emisija priredili Petra Hrašćanec, Sunčica Sodar i Nenad Sinkauz. (Pozdravnu riječ koju čita Juraj Aras napisala je radijska voditeljica i kritičarka Ljubica Letinić.)

  Zadarski plesni ansambl kao organizator, u suradnji s Kneževom palačom i Koncertnim uredom Zadar, najavljuje nadasve neobično strukturiranu plesnu večer koja će gledatelje zaintrigirati svojom inovativnošću u konceptu programa i novom pristupu raznim prostorima koji se organski stapaju s plesnim minijaturama izvedenim upravo na toj lokaciji. Takve inicijative gdje se okupljaju zreli plesni umjetnici su vrlo značajne za održavanje i podržavanje nezavisne scene sa svrhom popularizacije suvremene plesne umjetnosti te namjerom profesionalizacije plesne scene u Zadru.

  © Sanja Petrovski, PLESNA SCENA.hr, 16. studenoga 2017.

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji