Zajedno u plesu, zajedno u kulturi

Gostovanje: Austrian Ballet Gala, Europaballett Sankt Pölten, Austrija (u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku)

 • Florient Cador i Herta Curtinhas, foto: Facebook

  Svečani program 8. Dana austrijske kulture u Osijeku otvoren je nastupom baletnog ansambla Europaballet iz St. Pöltena s glazbeno-scenskim programom Austrian Ballet Gala 10. studenoga 2017. na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Osmu godinu zaredom Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Gradom Osijekom organizira tu manifestaciju kojom se kroz različite kulture i umjetničke sadržaje nastoji ojačati odnose između dvije zemlje. Tim više što je godina 2017. proglašena Godinom kulture 2017. Austrija – Hrvatska, a pod geslom „Zajedno u kulturi“ obje su zemlje radile na još intenzivnijem povezivanju i predstavljanju dviju zemalja na kulturnom i umjetničkom planu.

  Bio je to, zahvaljujući osječkom baletnom plesaču Vuku Ognjenoviću koji je u Europaballetu St. Pölten plesao jednu sezonu, njihov drugi nastup u Osijeku. Ansambl se već predstavio osječkoj publici na Osječkom ljetu kulture 2017. čime je započeo europsku turneju pod motom Ples i glazba ne poznaju granice (Tanz und Musik kennt keine Grenzen). Europaballet iz St. Pöltena, jedan od najvećih pronositelja i promicatelja austrijske kulture (gostovali su po cijeloj Europi, te u Kini, Japanu, Singapuru, Rusiji, Americi i Kanadi) ove godine slavi 25 godina postojanja. Do danas je iz Balleta St.Polten izašlo više od osamdeset plesača koji su angažirani po cijelome svijetu, a direktor M. Fichtenbaum s osobitim zadovoljstvom i ponosom ističe soliste: Karinu Sarkissovu (Nacionalni Balet Budimpešta), Kirilla Kourlaeva (Bečka Državna Opera) i Natalie Kush (Kraljevski Balet, London).

  Gotovo dvosatni glazbeno-scenski program koji su plesači Europaballeta izveli u Osijeku obuhvatio je gotovo sve plesne stilove. Tako smo imali priliku vidjeti izvrsna koreografska ostvarenja klasike, neoklasike, modernog baleta i suvremenog plesnog izričaja među kojima se posebno istakao interpretativno i tehnički Florient Cador (što i ne čudi, budući je bio pobjednik Sytycd Showa u Francuskoj). Izrazito gibak plesač, fluidnog pokreta i precizne muzikalnosti odmah je postao miljenik publike te je nakon prvog plesa, svako ponovno pojavljivanje na sceni izazvalo ovacije u gledalištu. Od balerina posebno se izdvojila Kristina Chantal, također u ponešto modernijem plesnom izričaju, izvrsne tehnike i osjećaja za ritam. Koreografiju A. Egorove na glazbu iz baleta Carmen Georgesa Bizeta, otplesala je Mayara Vicoso s ansamblom, koja je u potpunosti nadomjestila malene tehničke nedostatke svojom, rijetko viđenom izražajnošću i ekspresijom, koketirajući na carmenski način naizmjence s publikom i svojim kolegama na sceni, izmamivši tako jaki pljesak na kraju.

  Od zanimljivijih brojeva svakako je za izdvojiti Pas de deux iz baleta Čajkovski u koreografiji Petera Breuera, koji su otplesali Florient Cador i Cassiano Rodrigues, te je tako osječka publika prvi puta uživo imala priliku pogledati muški pas de deux, čime primjerice poznati Trockadero balet već godinama osvaja publiku diljem svijeta. Koreografija Renata Zanelle Empty Place na glazbu Jona Hassella, očarala je publiku, te je time Osijek pokazao podjednako zanimanje kako za klasiku tako i za suvremeniji plesni izričaj. U cjelokupnom vrlo zanimljivom i dinamičnom kolaž programu možda jedino izbor završnog plesnoga broja, koji je ostavio dojam više zabavnog karaktera, premda vrlo komično i sa fabulom, no u plesnom smislu najmanje zahtjevno, i nije bio najbolji izbor. No, kako publika i nije bila ciljana baletna odnosno plesna publika nego publika austrijskih korijena, za opravdati je veseli kraj programa, kao završnica druženja Austrijanaca u Osijeku toga dana.

  Suradnja između osječkog HNK-a i Europabellta St. Pölten nastavlja se i dalje. Solist Florient Cador, najbolji plesač baletnog ansambla iz St. Pöltena, gostovat će ponovno u Osijeku i to kao Princ u Orašaru, a Iacana Castro, koju je osječka publika već imala prilike gledati u Vragolastoj djevojci, plesat će Vilu šećera.

  © Katarina Žeravica i Vuk Ognjenović, PLESNA SCENA.hr, 6. prosinca 2017.

kritike i eseji