Niz floskula

Plesni kolektiv d_lc, Zagreb: Divine Blindness, autorica Martina Granić

 • Plesni kolektiv d_lc, Zagreb: Divine Blindness, autorica Martina Granić

  Divine Blindness, nova predstava autorice i koreografkinje Martine Granić, nastavak je njezinog autorskog rada koji ironično koristi motive antičke i renesansne umjetnosti miješajući ih sa stilom trenutno popularne mainstream, pop glazbe. Uz dvije plesačice i koautorice plesnog materijala, Mateu Miković i Miu Zalukar, Martina Granić na sceni koreografski stvara stalne izmjene u formacijama trokuta koristeći dijagonalne kretnje. Pokret je mek i odmjeren, ne toliko graciozan koliko stiliziran i ozbiljan. Dok su tijela izvođačica u čestim kretnjama otvaranja kukovima i ramenima, njihove šake su, oprečno tome, uvijek blago zatvorene.
  Plesni kolektiv d_lc, Zagreb: Divine Blindness, autorica Martina Granić
  Sterilni dizajn scene kojom prevladava bijela boja djelomično je razbijen uz zabavan font inicijala samoimenovanih likova plesačica koji čine scenografske detalje na dnu scene. Kostimi su u skladu s modnom estetikom sportskog minimalizma i korespondiraju povratku modnih trendova iz devedesetih koji trenutno obilježava pop kulturu. Predstava, započinje prilično monotono, a unatoč kodu koji kroz izvedbu izgrađuje dodatni ironijski odmak spram gledanog, tako i završava. Energičan moment simultanih poskoka plesačica koji se odmjereno nadovezuje na statičnu logoreju propitivanja umjetnosti dva su najupečatljivija trenutka izvedbe. Niz floskula, više ili manje ispraznih, koje kroz svoju prividnu povezanost čine svojevrsni narativ popularnog, ne pretjerano dubokog promišljanja umjetnosti, kulture, i društva, čini vrlo zanimljivi verbalno kazališni odmak u predstavi koja se sama zapravo najmanje igra s plesnim jezikom.

  Divine Blindness slijedi trenutnu logiku pop umjetnosti i prividnu logiku suvremenog konceptualnog plesa. Krajnji učinak izvedbe je pomalo jednostavan i slab ali i zadovoljavajuće prgav.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 8. siječnja 2018.
  Plesni kolektiv d_lc, Zagreb: Divine Blindness, autorica Martina Granić
  Divine Blindness
  autorica, koreografija, dramaturgija, tekst, scenografija i kostimografija Martina Granić
  izvođačice: Mia Zalukar, Matea Miković, Martina Granić
  premijera 15. prosinca 2017. (ZPC)
  glazba Aldo Orlić – Zolium
  produkcija Plesni kolektiv d_lc, ko-produkcija Zagrebački plesni centar

Piše:

Maja
Ležaić

kritike i eseji