Imaginacija i sebstvo

Lavovi Venecijanskog Bijenala za Meg Stuart i Marlene Monteiro Freitas

 • Meg Stuart i Marlene Monteiro Freitas, foto: www.labiennale.org

  Dobitnica ovogodišnje nagrade Venecijanskog bijenala Zlatni lav za životno djelo u kategoriji plesa je Meg Stuart. Venecijanski Zlatni lav dodjeljuje se koreografima koji su svojim radom na izuzetan način doprinijeli razvoju plesa. Neki od dosadašnjih laureata bili su: Merce Cunningham (1995), Pina Bausch (2007), William Forsythe (2010), Anne Terese de Keersmaeker (2015) i Lucinda Childs (2017).

  „Meg Stuart poznata je po svojim britkim i riskantnim improvizacijskim projektima koji uključuju razne umjetnike. Rodom iz New Orleansa, više od dvadeset godina živi u Europi, a svoju je skupinu Damaged Goods osnovala u Briselu. Autorica je solo radova, koreografija za velike skupine i instalacija za specifične lokacije koje su prikazivane u galerijama i na značajnim izložbama kao što je Dokumenta X u Kasselu. Meg Stuart razvila je novi jezik i novu metodu za svaku kreaciju surađujući s umjetnicima koji rade u raznim disciplinama i kreću se između plesa i kazališta. Kroz improvizaciju (kao temeljni aspekt svoje prakse), Meg Stuart istražila je tjelesna i emocionalna stanja i sjećanja na njih. Tražeći uvijek nove kontekste i nova područja, njezin je rad neprekidno redefinirao sam sebe.“ – navodi se u obrazloženju nagrade.

  Nagrada će biti dodijeljena 22. lipnja 2018. tijekom otvaranja 12. Međunarodnog festivala suvremenog plesa na Venecijanskom bijenalu. Tom prilikom Meg Stuart i njezina skupina Damaged Goods izvest će predstavu Bulit to Last iz 2012.

  Dobitnica Srebrnog lava Venecijanskog bijenala je Marlene Monteiro Freitas sa Zelenortskih Otoka. Kao jedna od najzanimljivijih umjetnica svoje generacije (rođena 1979), Marlene Monteiro Freitas „iznenađenje je recentnih sezona svojom uzbudljivom prisutnošću i dionizijskom snagom svojih produkcija. Njezin interes je u „metamorfozi i deformaciji“ kao mogućem odjeku karnevala iz svog rodnog kraja, a radovi odišu hibridnom muzikalnošću i radošću, zamagljujući granice estetički korektnog. Radeći na emociji radije nego na smislu, koreografija otvara imaginaciju i sebstvo svojoj divljoj višestrukosti.“ – navodi se u obrazloženju nagrade.

  Srebrni lav bit će dodijeljen 28. lipnja 2018., a Marlene Monteiro Freitas predstavit će svoj novi rad Bacchae – a Purge koji izvodi dvanaestoro plesača i glazbenika, a koji je njezina reinterpretacija Euripidove tragedije. Srebrni lav je nagrada posvećena je mladim plesnim umjetnicima čije djelovanje obećava i institucijama koje su se istaknule u razvijanju novih talenata. Dosad su nagrađeni Performing Arts Research and Training Studios – P.A.R.T.S. (2010), Michele Di Stefano (2014), i Dana Michel (2017).

  Obje umjetnice je za nagradu predložila direktorica plesnog odsjeka Venecijanskog bijenala Marie Chouinard.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 31. siječnja 2018.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji